Takip Et

Yeni krizimiz: Almanya-1

Henüz Rusya ile sorunu halledememiş, ekonomiye ve tarıma etkilerini sıfırlayamamış iken yeni bir krizle karşı karşıya kaldık: Almanya.

Hıristiyan Demokrat Birliği, Almanya Sosyal Demokrat Partisi, Sol Parti, Hıristiyan Sosyal Birliği,

Birlik 90/Yeşiller dahil olmak üzere irili ufaklı tüm Alman partileri iç politikada başarısız, halkın nezdinde ümitsiz, göçmen –mülteci sorununda çaresiz kalınca Alman halkının dikkatini dağıtmak amacı ile yeni bir adım attı. Sözde “1915 Ermeni Soykırımı.”

Almanların esas derdi ekonomik. Durağan bir döneme girerek Alman halkının beklentilerini karşılayamaz durumdalar.

“Son resmi istatistiklere göre Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya’da, geçtiğimiz aylarda bölgedeki borç krizinden kaynaklı zayıflama yaşanıyor.

İkinci çeyrekte büyüme rakamı yüzde 0,3; yılın ilk üç ayında ise bu rakam yüzde 0,5 olarak kaydedilmişti.

Alman istatistik bürosu Destatis, ülkenin büyümesini temel olarak yabancı taleplerin belirlediğini söyledi.

Geçen ay Alman hükümeti 2013 için ekonomik büyüme tahminlerini yüzde 1,6’dan yüzde 1’e çekti.”

1915’de 2 milyon 500 bin Türk, Kürt ve Azeriyi katleden Ermenilerin bu katliamı göz ardı edilirken, belgelerle “katliam “ olmadığı tespit edilmiş olan 1915 olayları, Batı tarafından her an aleyhimize tehdit aracı olarak kullanılabilmekte.

ZOR FAKAT İMKANSIZ DEĞİL

Elbette Almanya Parlamentosu'nun bu kararı karşılıksız kalmamalı. Hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığı, gerektiği ve Türk halkının onurunu yüceltecek şekilde en sert ve etkili tedbirleri uygulamalıdır. Hatta öyle tedbirler alınmalıdır ki bir başka devlet veya parlamento 1915 safsatasını gündemlerine almaya cüret edememelidir.

Fakat madalyonun bir de diğer yüzü var.

Türk-Alman ekonomileri arasındaki ihracat-ithalat ilişkisi o kadar ileri bir durumda ki Rusya benzeri bir kriz Türk ekonomisine ,Rusya krizi ile kıyaslanamayacak bir darbe vurabilecektir.

Bu durumda kriz, hem Alman Parlamentosu'na ders vererek hem de ekonomik ilişkilerin yara almasını engelleyecek bir dengeleme çözümlemesi ile halledilmelidir. Zor fakat imkansız değil.

Güdülecek amaç ekonomik hasarı en aza indirmek,mümkünse hiç olmamasını sağlamak.

Çünkü Almanya ihracatımızda en önemli partnerimiz.

Hürriyet Ekonomi’nin verilerine göre:

“Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Mayıs 2016’da Almanya’ya 1 milyar 97 milyon 864 bin dolarlık ihracat yapıldı. Geçtiğimiz yıl genelinde Almanya’ya yapılan ihracat 13 milyar 163 milyon 67 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Bu rakam, Türkiye’den başka bir ülkeye yapılan en yüksek ihracat rakamı olarak da yorumlanabilir. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin Almanya’dan yaptığı ithalatın miktarı ise 21 milyar 352 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun yanında Almanya’da kurulu çok sayıda Türkiye firması olduğu gibi, Türkiye’de de kurulu bir çok Alman firması bulunuyor.”

Yarın devam edeceğiz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.