Takip Et

İL TARIM ORMAN MÜDÜRÜ AHMET ÖKDEM VE KAYMAKAM TAHSİN KURTBEYOĞLU’NUN GÖRÜŞLERİ

Geçen Perşembe günü moderatörlüğünü şahsımızın yaptığı Söke Pamuk Sektör Toplantısı Söke TAYEM salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya katılanlardan Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem Aydın pamukçuluğu hakkında bilgiler sundu.
Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem ise, “Aydın'ın 4 Efe'sinden biri olarak kabul edilen pamuk, 2018 yılında ilimizde yaklaşık 53 bin hektar alanda 280 bin ton üretilmiştir. 

Aydın bu üretim miktarı ile Türkiye sıralamasında ikinci sırada yer almaktayız. İlimizde üretilen pamuk miktarının yaklaşık yüzde 60'ı Söke İlçemizden temin edilmektedir.  İlimiz Ege pamuğu coğrafi işareti bölgesinde yer almaktadır. Ege pamuğu, parlaklığı ve yumuşaklığının fazla olması, boya alma ve iplik olabilme,dayanıklılık lif uzunluğu açısından bu  özellikleri ile kalitesini kanıtlamış olarak öne çıkmaktadır.

 İlimizde bin 770 ha. alanda pamukta iyi tarım uygulamaları ve bin 440 ha. alanda organik tarım yapılmaktadır.Bu rakamlar bizim ve üreticimiz için oldukça önemlidir.
 Bu sayıların arttırılması için ilimizde pamukta organik ve iyi tarım uygulamalarının ve bu alanın eğitimi için çalışmalarımız her yıl artarak devam etmektedir. Pamuk desteklemeleri son yıllarda önem kazanmıştır.
İlimizde 1999 yılında başlayan kütlü pamuk desteklemelerinde 2017 yılında 7 bin 4 üreticimize 51 bin 450 hektar alanda yaptıkları pamuk üretimi için 80 krş/kg destek fiyatı üzerinden 234 milyon destekleme ödemesi rakamına ulaşılmıştır. 
2018 yılı destekleme ödemeleri ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup, ödemelerin Mayıs ayı sonuna kadar yapılabileceği bilgisi alınmıştır” diye konuştu. 
 
  Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu toplantıda yaptığı konuşmada "Böyle güzel bir ortamda bulunmak fevkalade güzel ve önemlidir. 
Ortada bulunan sorunlar,ihtiyaçlar hocalarımızın ve değerli katılımcılarımızın tespitleri ve  çözüm önerileri bizler için ufuk açıcı bir mahiyet taşıyacaktır. 
Benim tespitlerime göre ilk sorun arazilerin daha küçük parsellere bölünmüş olmasıdır. Her ne kadar son yıllarda 5403 sayılı Toprak Koruma Kanununun bazı hükümleri ile tedbirler getirilmiş olsa da benim kanaatim odur ki 250 dekardan aşağı bir tarım bölünmesine müsaade edilmemesi gerekmektedir. Hatta daha büyük  miktarlarda tarım arazilerinin toplulaştırılması gerekiyor. 
Zirai alet ekipman planlaması gerekmektedir. İhtiyaç fazlası tarım aletleri sadece Söke'de bildiğim kadarıyla 200'ün üstünde pamuk toplama makinesi var Söke Ovasında 350 bin dekar kadar bir pamuk ekimi yapıyor, 100 civarında bir makine ile pamuk toplanması ciddi bir milli servet harcama ve israfı. Buna dikkat çekmek isterim. Diğer bir sorun ise başta pamukta olmak üzere tarımın her alanda gereksiz ihtiyaç fazlası gübre kullanımı, aşırı ilaç kullanımı ve vahşi sulama dediğimiz sulama sistemi ile gereksiz su kullanımı. Bunun sonucu olarak  GAP’ta  karşılaştığı çoraklaşma ile karşı karşıya kalacağını hususuyla ilgili endişelerime dikkat çekmek istiyorum.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.