Takip Et

2015 yılı Türk tarımının değerlendirmesi tavuk eti ve yumurta üretimi-4

Kanatlı sektörü dediğimiz tavuk eti ve yumurta üretim alanları Türk hayvancılığının yumuşak karnı olarak nitelendirilebilir.Bu sektörler en küçük iç ve dış ekonomik ve siyasal olaylardan etkilenmektedir. Bu etkilenme de genellikle üretici açısından olumsuz sonuçlanmaktadır.

Türk tarımının Başkanı konumunda olan TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar sıkıntıların çözümü ile ilgili olarak,”Öncelikle kanatlı sektörü ihracatındaki sıkıntılar giderilmelidir. Sadece Irak, Rusya, Ukrayna gibi pazarlara bağlı kalınmamalı. Yeni pazarlar bulunmalı. Kanatlı sektörü ulaştığı üretim teknolojisi ve boyutuyla yüz akı bir sektörümüz. Halkımızın protein ihtiyacını makul fiyatlarla karşılıyor. Bu sektörün ihracatının önündeki engeller kaldırılmalı. “ demektedir.

Sayın Bayraktar 2015 yılı hindi ve tavuk eti eti ve yumurta üretimini, "Tavuk yumurtası üretimi ihracatta yaşanan sıkıntıların da etkisiyle Mayıs ayından bu yana aylık bazda geriliyor. Aralık 2015'te de tavuk yumurtası üretimi, yüzde 3,41 gerilemeyle 1 milyar 510 milyon 857 binden 1 milyar 459 milyon 263 bine indi. Yıllık bazda da 2014 yılında 17 milyar 145 milyon 389 bin olan tavuk yumurtası üretimi yüzde 2,44 gerilemeyle 2015 yılında 16 milyar 726 milyon 332 bine indi. Hindi eti üretimi, 2015 Aralık ayında yüzde 14,74 gerilemeyle 5 bin 936 tondan 5 bin 61 tona indi. Buna rağmen, yıllık bazda üretim yüzde 8,34 artışla 48 bin 662 tondan 52 bin 722 tona çıktı." sözleri ile değerlendirmektedir. Tavuk eti üretiminin ise yüzde 0,77 artışla 1,9 milyon tonu aştığını ve rekor kırdığını bildirdi. Kanatlı sektörü, ulaştığı üretim teknolojisi ve boyutuyla yüz akı bir sektörümüz. Halkımızın protein ihtiyacını makul fiyatlarla karşılıyor.

BUHARKENT ÜRETİM MERKEZİYDİ

“Süt ve kanatlı sektörünün büyümesini sürdürmesi ancak ihracatla mümkün olur. İhracatta bütün kanallar zorlanmalıdır”

Aydın ili de bir zamanlar yumurta üretim merkezi durumundaydı.

1990’lı yılların başında Buharkent 1 200 bin günlük üretim kapasitesi ile Aydın ve Ege’nin en büyük üretim merkezlerinden birisi idi. Yaklaşık 100 kümeste, dönem başı ortalama beş bin olmak üzere, yıllık 3,6 bin ton tavuk eti üretimi yapılmakta idi.

1994 ve 2001 ekonomik krizleri ile etlik tavuk üretimi bugün neredeyse sıfırlanırken yumurta üretimi ise dörtte bir rakamının altına inmiştir.

Aydın’ın bu sektörden geri çekilmesi düşünülemez. Özellikle tavuk eti üretimi için bölgemiz idealdir. Çünkü bölge hammadde zenginidir. Aydın özellikle Buharkent üreticisinin bu alanda bilgi birikimi mevcuttur.

Yumurta sektöründe mevcut işletmeler modernleşme, pazarlama açılarından desteklenmelidir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.