Takip Et

2018’E YAKLAŞIRKEN KURU İNCİR FİYATLARI

2018 yılı içinde kuru incir fiyatlarının oldukça yüksek seyretmesi, incirini tüccara veya işletmeciye geç ulaştıran üreticiyi sevindirirken erken satış yoluna başvuran üreticiyi de üzmüştür.

Genel olarak bakıldığında “ova inciri”olarak tabir edilen ve erken olgunlaşan ve satışa hazır hale gelen kuru incir daha az gelir getirirken geç olgunlaşan yüksek rakım incir daha fazla kazandırmıştır.

2017 yılı inciri için şahsi rekolte beklentimiz 62 bin ton iken içinde yer aldığımız Rekolte Heyeti bu rakamı 87 200 ton olarak belirlemiş,elde ise yaklaşık 10 bin ton stok olduğu belirtilmişti.

Ancak Rekolte Tahmin Heyeti Mutabakat Toplantısında incirin alım-satım ve ihracat fiyatlarının daha yüksek gerçekleşeceği yönünde belirtiler ortaya çıkmıştı.

Piyasaların yüksek oluşmasının nedenleri ile ilgili olarak bazı görüşler ortaya atılmaktadır:

* İklim şartları nedeniyle meyvelerin küçük kalması;

* Bu nedenle dış pazarda tercih edilen incir çeşitlerinde fiyatları yükselmiştir; ihracat için işlenebilecek A kalitede incir çok az bulunmakta, bu da piyasayı kızıştırmıştır;

* İhracatçı bu nedene bağlı olarak, ihracatta en yüksek değerle satılan iri incir bulmakta zorluk çekmekte , ilk gemiyi boş göndermemek için yüksek fiyatlarla incir satın almıştır:

* Bir yıl önce üreticiden 4-5 liraya alınan kuru incirin bu yıl 6-7 lira seviyesine çıkmıştır;

* İri incirde ise fiyatların 18 liraya kadar yükseldi;

* Bazı işletmeci ve ihracatçılar ise fiyat artışını sezonun geç başlaması ve bayram tatilinden kaynaklandığını ileri sürmektedirler;

*Yukarıda belirttiğimiz gibi yüksek kesimlerdeki incir üreticisinin ürününü daha yavaş pazara indirdiğini, yeteri kadar incir gelmediğini gören tüccar ve ihracatçının da fiyat yükselttiği de savunulan görüşlerdendir;

Piyasalarda iri incirin az bulunması bulunanın da ihracatçı tarafından kapışılması iç piyasalarda –raflarda-iri incirin kilogramını 65-75 TL’ye kadar yükseltti.

2016 ve 2017 ihracat rakamlarını karşılaştırdığımızda ise Ege Kuru meyve İhracatçı Birlikleri verilerinde göre 29.09.2016-11.11.2016 tarihleri arasında 20 893 ton kuru incir ihraç edilip 82 651 milyon dolar getiri sağlanırken,2017 yılında aynı dönemlerde 18 276 ton kuru incir ihraç edilip 86 milyon 988 bin Dolar ihracat geliri sağlanmıştır.

Rakamlar bize ihracat miktarı yüzde 13 düşerken tutarının yüzde 5 arttığını göstermektedir.

İhracatta AB ülkelerine yapılan toplam kuru incir miktarının yüzde 19,Orta doğu ülkelerine yüzde 30 Afrika ülkelerinde yüzde 18,AB dışı ve Rusya’ya yüzde 15 gerilediği, Türk Cumhuriyetlerinde ve değişiklik kaydetmediği, Asya ülkelerinde ise yüzde 12 arttığı gözlemlenmektedir.

Avustralya, Çin ve Hindistan pazarlarında dikkat çekici bir hareketlilik bulunmaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.