Takip Et

YENİ TARIM STRATEJİK PLANI

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Türk tarımının 2018-2022 Milli Tarım Stratejik Planı yayınlandı. Gelecek 5 yılda uygulanacak stratejiler,amaç ve hedeflerin yer aldığı Stratejik Plan’ın temel stratejisi ise “Milli Tarım,Güçlü Yarın” olarak belirlendi.

Bakanlık tarımda gelecek 5 yılın temel stratejisini; “Milli Tarım, Güçlü Yarın” sloganı ile belirledi.

İlk bakışta amacı Türk tarımını dışa muhtaçlıktan kurtarmak olarak görülmekte.Fakat bu alanda son KHK düzenlemesi içinde yer alan “Şeker Kurumunun ,Tütün ve Alkol Piyasaları Kurumunun kapatılması Türk tarımı açısından olumlu bir gelişme değildir.Ancak bu iki kurumun görevlerinin,yetişmiş eleman istihdam edilmesi şartıyla Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredilmesi olumludur.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da doğru politikalar oluşturması ve Türk üreticisinin amaçlarına ve Türk ekonomisinin gerçeklerine uygun üretim yaptırılması halinde Türk tarımı,insan sağlığı için zararlı olan,ithal, nişasta bazlı şekerden kurtulabilir ve milli üretimimiz olan şeker pancarına yönelebilir.

 

Stratejik Plan’ın sunuş bölümünde Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba Stratejik planla ilgili olarak şu görüşleri öne çıkarmaktadır:

”Sürdürülebilir üretimi, yeterli ve güvenilir gıdaya erişimi, kırsal kalkınmayı ve rekabet edilebilirliği sağlamak amacıyla tarımı stratejik bir sektör olarak ele alıyor, milli ve küresel çözümler üreten güçlü bir Türkiye için çalışıyoruz. İklim değişikliğinin sonucu olarak her geçen yıl suya olan talep artarken, su kaynaklarının azalıyor olması tarımda sürdürülebilirliği önemli ölçüde etkilemektedir. Sulamada verimliliği artırıcı çalışmalar yaparak tarımsal üretim ve arz güvencesini destekleyen politikalarla, bitkisel ve hayvansal ürünlerin güvenilir gıdaya dönüşmesi hedeflenmektedir.”

Sayın Fakıbaba’nın tarım verimliliğinin olmazsa olmazı olan “su” konusuna öncelik vermesi Türk tarımı açısından çok önemlidir.

Bu bakımdan Orman Su İşleri Bakanlığı ve DSİ’nin başarılı çalışmalarıTürk tarımının su taleplerinin karşılanması açısından önemlidir ve ümit vadetmektedir.Bu açıdan sırası gelmiş iken Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nu bakanlığını,Aydın açısından ise DSİ 21. Böle Müdürü Mehmet Akif Balta ve Muğla Orman Bölge Müdürü Sayın Mehmet Çelik’i kutlamanın bir görev olduğunu ifade etmem gerekmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.