Takip Et

ZİRAAT ODALARI,İYİ VE ORGANİK TARIM UYGULAMALARI-TARIMSAL EĞİTİM TOPLANTILARI

Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulama Hizmetleri Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, kontrol ve sertifikasyon esasına dayalı bir üretim modeli olup, üretim her aşamada kayıt altına alınmaktadır. Bu modellere göre, üreticiler; tarımsal üretim faaliyetini bireysel olarak yapabildiği gibi, birden fazla üretici “üretici grubu” oluşturarak da yapabilmektedir. Mevzuat hükümlerine uygun olarak üretilen ürünlerin kontrol ve sertifikasyon işlemleri de tamamlandıktan sonra ürün sertifikalı olarak pazarlanmaya hazır hale gelmektedir.

Ziraat Odaları; Tarım ve Orman Bakanlığınca çıkarılan organik tarım ve iyi tarım uygulamaları mevzuatı çerçevesinde, tarımsal ürünlerin kontrol ve sertifikasyon işlemlerini yapmak üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalarla iş birliğine giderek, üyelerinin grup sertifikasyonu kapsamında, üretim yapmalarını temin etmektedirler.

Böylelikle, üreticilerin sertifikasyon masraflarını en aza indirgeyerek, çiftçilerin gelirlerinin artmasına önemli katkıları olmaktadır.

Organik ve iyi tarım üretim modelini kontrol etmek ve sertifikalandırmak üzere Bakanlık tarafından yetki verilmiş kuruluşlarla işbirliği yaparak, üreticilerin bu sisteme dahil olmasını sağlamışlardır.

Kurum Kuruluşlarla Tarımsal Toplantı Düzenleyen Odalar Ziraat Odaları, başta Tarım ve Orman Bakanlığının İl ve İlçe Müdürlükleri olmak üzere, Bakanlığa bağlı araştırma enstitüleri ile eğitim birimlerinin teknik ve uzman elemanları, Sosyal Güvenlik Kurumu, İş-Kur gibi kamu kurum ve kuruluşları uzmanları, üniversite ya da yüksekokullarda görevli akademik personel, Valilikler, Kaymakamlıklar, belediyeler, ajanslar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve Birliğimizin de katılımıyla, daha çok çiftçiye ulaşmayı başarmışlardır.

Bilgilendirme toplantısı, seminer, tarla günü, demonstrasyon, kurs, teşvik müsabakası, sergi, konferans, panel olmak üzere, tarımsal üretimdeki hemen her konuda yukarıda yazılı ortaklarla toplantılar düzenlenmiştir.

Bu kapsamda, 2015-2018 döneminde, 435 Ziraat Odası; 39 bin 654 kadın ve 194 bin 789 erkek çiftçi olmak üzere, toplam 234 bin 443 kişiye eğitim vermiştir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.