Takip Et

TARIMIN BAZI GÜNCEL SORUNLARI (DOLANDIRICILIK)

Tarımsal sorunlarını büyük ölçüde çözmüş olan batı ülkelerine üreticiler olarak niye gıpta ile bakıyoruz…

Çünkü bu ülkeler tarımını modernize edip yüksek verimliliğe ulaştırmış, öte taraftan toplumlarının beslenme problemini çözmüşlerdir.

Devlet başlangıçta düzenleyici olmuş,daha sonra tarımın lokomotifi olma görevini üreticiye, üretimi planlama, ürün fiyatını belirleme, pazarlama zincirini koordine etme görevlerini onun kooperatifine devretmiştir.

Devlet, kooperatif, üretici üçlüsü üretme bilincine sahip bir şekilde tarımı koruma ve geliştirme peşindedir.

Diğer taraftan da devlet, sektörün ürettiği hammaddeleri işleyen sanayileri kurmuş, kurdurmuş, bunları desteklemiş, geliştirmiş, uluslararası birer aktör haine getirmiştir.

Bundan sonrası üretici kooperatifi ile sanayici arasında işbirliğine kalmaktadır. Sanayici ihtiyacı olan gıda hammaddesini üretici kooperatifinden satın almaktadır.

Bizde ise tüccar ve sanayici kooperatiften kaçmaktadır. Çünkü kooperatifler dürüst ve demokratik kurumlardır. Bizde tüccar ve sanayicinin büyük bir çoğunluğu, hammaddeyi daha ucuza nasıl satın alırım, üreticiyi nasıl aldatırım, düşüncesindedir.

Bırakın üretici kooperatifinden mal talep etmeyi, üreticiden aldığı malı bedavaya getirme, ücretini ödememe, dolandırıcılıkta rekora gitme marifeti mesleklerinin en bariz özelliği haline gelmiştir.

Hepsi böyle mi, diyeceksiniz…

Mutlaka dürüstleri de var…

Bir ay içinde Ege’de üzüm sezonu başlıyor.

Sarıgöl Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sayın Yusuf Tüfekçi’nin ifadesi ile2018 yılında Sarıgöl’de dolandırıcı tüccar üreticinin tam 67 milyon lirasını yürüttü.

Peki, Sarıgöl üreticisi üzümünü kalkınma kooperatifi aracılığı ile pazarlasa, kooperatif alıcıdan teminat alacağı için hiçbir üretici mağdur olmayacaktır.

İşte hırsız tüccar kooperatifi bunun için sevmez.

İşin bir diğer tarafı ceza kanunumuzda hırsızlık ve dolandırıcılığın cezası caydırıcı olacak kadar ağır değildir.

Çek/senet yasası ha kezâ…

Bir öneri:

Gerçi pek çok üretici sattığı ürün karşısında çek ve senet alamamaktadır. Ancak çek ve senedi elinde olan üretici için bir çözüm yolu: Size mantıksız gelebilir. Üretici iki defa mağdur oluyor diyebilirsiniz.

Yunan modeli: Yunanistan ceza yasalarında çek/senetle ilgili bir uygulama: Çek ve senette imzası bulunan kişinin çek veya senedi karşılıksız çıkarsa doğrudan hapse atılmakta. Davacı olan alacaklı ise hapiste yatan müşterisinin günlük gıda ve sigara ihtiyacını karşılamakta…

Üreticilerimizin ürünlerini önce kooperatiflere yoksa tanıdık ve ilçede, köyde oturan tüccarlara vermelerini temenni ediyoruz.

Üzüm üreticilerine bereketli ve bol kazançlı bir sezon dileyerekten… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.