Takip Et

2016 KURU İNCİR REKOLTESİ-5

Kuru incir rekoltesi ile ilgili olarak İzmir Ticaret Borsası, G.T.H.B İzmir İl Müdürlüğü, G.T.H.B Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, G.T.H.B Aydın İl Müdürlüğü, Aydın Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası ve Beydağ Ziraat Odası temsilcilerinden oluşan bir heyetle 2016/2017 yılı kuru incir rekoltesi tahmin raporu ortaya konulmuştur.

12 kişilik tahmin heyetinde ticaret borsalarından beş, ticaret odalarından iki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerinden iki, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonundan iki ve Ziraat Odalarından bir uzman/kişi yer almıştır.

Ziraat Odalarından ise en az kuru incir üretmede sondan dördüncü sırada yer almış olan Beydağ seçilmiş,Germencik, Köşk, Nazilli, İncirliova, Tire, Sultanhisar, Kuyucak, Bozdoğan Buharkent temsilcileri yer almamıştır.

Aslında Aydın Ziraat Odalarına ilçelerindeki kuru incir tahmin heyetine üye vermeleri istenmiş, ziraat odaları üyelerini belirlemiş ve bildirmiştir. Sadece Efeler Ziraat Odası temsilcisi belirlenen günde tahmin heyetine katılmış,her nedense ,özellikle İzmir Ticaret Borsası ve İhracatçı Birlikleri temsilcilerinin hakim olduğu tahmin heyeti Ziraat Odalarının temsilcilerinin katılmasını adeta engellemişlerdir.

Ve sonunda 72 bin ton gibi uçuk bir rekolte tahmini ortaya koymuşlardır. Bunda da amaç, kuru incir fiyatını tüccar, işletmeci ve ihracatçı lehine düşürmek olmuş ve şu ana kadar da başarmışlardır.

Önceki yazılarımızda tahmini oluşturan ögelerden, mevcut, meyve veren ve vermeyen incir ağacı sayılarının yakın yıllardaki mevcudu, yakın geçmiş yılların rekolte rakamları ile ilgili TÜİK, İTB (İzmir Ticaret Borsası) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerini ortaya koymuş,incir ağacı sayısında % 3’lük bir artış var iken nasıl oluyor da % 34’lük bir rekolte artışı olduğu sorusunun cevabını İTB yetkililerine sormuştuk.

Son yılların rekolte ve rekolte tahminlerinde 2013 yılı ve sonrası için akıl dışı bir yükselme görüldüğünü, bu yükselmenin İTB kaynaklı olduğunu, İTB’nin periyodik ve matematiksel bir eğri ile rekolte grafiği çizme gayreti içinde olduğunu, bunun ne bilimsellikle ne de gerçeklerle uyuşmadığını gözler önüne sermiştik.

Adı geçen heyetin bazı doğrularını eksikleri ile beraber haklarını teslim etmek gerekir.

 

Evet bu yıl ,” ürün gelişimi bölgelere göre değişmekle birlikte genel olarak geçen yıla göre yaklaşık bir hafta erken olduğu gözlenmiştir”

 

“(Kasım – Nisan) gerçekleşen yağış miktarı bölge genelinde 500 mm’nin altında gerçekleşmiş olması sürgün uzunluklarının kısa kalmasına neden olmuş ve dolayısıyla meyve tutumlarının, Germencik, Söke, Efeler bölgeleri ile İncirliova ve Tire ovaları dışında, geçen yılın altında olduğu gözlemlenmiştir.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.