Takip Et

FARKLI KESİMLERİN 2017 PAMUK PİYASALARI DEĞERLENDİRMELERİ

Pamuk piyasalarının oluşumunda etkili olan unsurlar içinde uluslararadı ticari süreç kadar pamukla meşgul olan içerideki sektörlerin davranış, düşünce, istek, beklenti ve üretim süreçleri etkili olmaktadır.

Bu yazımızda Tekstil sanayicilerinin bakışları doğrultusunda pamuk sektörünün değişik kesimlerinde yer alan söz sahibi aktörlerin 2017 yılı beklenti ve düşüncelerini sergileyeceğiz.

Barış Kocagöz: Pamuk üreticisi / İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı:

“Şu an hasat sezonunun verdiği yoğun ‘pazara dökülme etkisi’ olduğu için, dünya fiyatlarına nazaran daha aşağıda bir seyir var. Ancak kısa vadede bu farkın kapanacağı görünüyor. Dünyada ise Çin’in halen kendi kritik stoklarından sanayisini beslediği, ancak stoklarının azalmaya başladığı ve 2017 sonundan itibaren yine en büyük ithalatçı rolüne soyunacağının etkisi gözlemleniyor. İçeride tekstil sanayimiz ise geçmiş yıllara nazaran stok miktarını daha düşük tutmuş gibi. Ülkemizdeki döviz hareketliliği de malum. Bu verilere göre, fiyatların aşağıya seyretme olasılığı yok gibi görünüyor.”

Ahmet Eyyüpoğlu / Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı:

“2017 yılı için pamuk çiftçisine şu tavsiyede bulunabilirim: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın artırarak sağlayacağı mazot ve ürün desteği göz önüne alındığında, bölge çiftçimiz pamuk ekmekten hiç çekinmesin. Çünkü karşılaşılabilecek sorunlara karşı bakanlığın, çiftçi için önemli koruma önlemleri aldığı görülüyor. Önümüzdeki yıl hedefimiz Türkiye pamuğunun yüzde 55’ini üretmek. 2015 yılında Şanlıurfa’da yaklaşık 2 milyon 2 bin hektar alanda pamuk ekimi gerçekleştiği tahmin ediliyor. 2016 yılı için henüz kesin rakamlar elde edilmedi ancak hem ekim alanı hem de sulanabilir arazi miktarının artması etkili oldu. Artış beklentisinin en büyük nedeni, GAP Projesi kapsamında cazibe sulama alanlarının genişlemesidir. Bu kapsamda Mardin Kanalı ve Suruç Kanalı yönünde sulanabilir arazi oranının artması da etkili olacak. Devletin 2017 yılı için öngördüğü destekleme miktarları da ortalama 100 dönüme 4 bin TL destek anlamına geliyor. Bu da ekim alanlarının genişleyeceği anlamına geliyor.”

Leon Piçon / İyi Pamuk Uygulamaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı:

“2016/17 pamuk sezonuna bir önceki yıla kıyasla daha ümitli girildi. Pamuk ekimi yapılan alanlarda bir önceki yıla kıyasla yüzde 20’ye varan artış var. İklim koşulları da geçtiğimiz yıllara kıyasla daha olumlu geçtiğinden tarla verimlerinde de bir miktar iyileşme gözleniyor. Mevcut şartlar altında 2016/17 sezonu için pamuk rekoltesinin 700 bin tonu aşması mümkün görülüyor. Tarım Bakanlığı’nın 2016 yılının ekim ayında ‘Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli’ kapsamında yayınladığı ‘Havza Bazında Desteklenecek Ürünler’ uygulamasının ülkemizdeki pamuk ekilişlerine olumlu yansıması bekleniyor. Uluslararası pamuk fiyatlarının da cazibesini devam ettirebilmesi durumunda ülkemiz pamuk üretiminin birkaç yıl içerisinde 1 milyon tonu aşması imkân dahilinde görünüyor.”

Şemsi Bayraktar Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı:

“Pamukta üretimin ihtiyaca yetmemekte, dünyanın en kaliteli pamuklarının üretildiği, potansiyeli yüksek olan Türkiye'de pamuk üretimini desteklemeli, ithalata son vermeliyiz. Güçlü tekstil ve konfeksiyon sanayimiz çok miktarda pamuk kullanıyor. 756 bin ton pamuk üretiyoruz ama tüketimimiz 1.45 milyon tonu buluyor. Pamuk stratejik bir üründür. 80 milyonluk kalabalık bir nüfusa sahip ve en önemli ihraç ürünleri içinde tekstil ve konfeksiyon olan Türkiye'nin pamukta ithalata bağımlı kalmaması gerekiyor. Pamuk ekim alanlarının 757 bin hektardan, 2016 yılında 416 bin hektara kadar geriledi. 2017 yılında birinci tahminlere göre, kütlü pamuk üretiminin yüzde 11.9 artışla, 2 milyon 350 bin tona çıkacağını ve 846 bin ton lif pamuk elde edldi.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.