Takip Et

TARIMDA 2023 HEDEFLERİ NE DERECE GERÇEKÇİ?-3

Türk tarımının rakibi olan ülkeler ithalatı kısıtlamak ve kendi üreticilerini korumak amacı ile ithal tarım ürünlerine gümrük vergileri yoluyla korumalar sağlarken Türk ekonomisinin gıda fiyatlarını dengeleme unsuru olarak ithalat mekanizmaları harekete geçirilmektedir.

Başta,kırmızı et olmak üzere,son yıllarda,iç piyasa gıda fiyatlarını aşağı çekmek adına yapılan ithalat girişimleri fiyatların düşmesi bir yana ithalatın kısa süreli etkisinin ardından yükselmektedir.

Son günlerde Sayın Cumhurbaşkanı’nın kırmızı et fiyatlarının düşürülememesi ile ilgili serzenişi bundan dolayıdır.Halbuki çözüm gayet basittir:

Öncelikle iç piyasaları doyuracak kadar damızlık ithal edilecek,ithal edilen damızlığı koruyan politikalar üretilmelidir.

Ardından ihracat amaçlı damızlık ithal ve üretimi sağlanmalıdır.

Her ay enflasyon rakamları açıklamasında,bir takım basın yayın kuruluşları tarafından

, tarım sektörü hedef gösterilerek halkın tarıma karşı nefreti geliştirilmeye ,büyütülmeye çalışılmaktadır.

Gerçekte ise gıda enflasyonunun nedeni ve suçlusu ticaret ve nakliye sektörleridir. Çünkü üreticinin elinden 1’e çıkan gıda tüketiciye %300-500 gibi farklarla ulaşmaktadır.

Bahsettiğimiz pazarlama zinciri karşısında bürokrasi vurdumduymaz ve çaresizdir. Bu zincir içinde gıda üzerinden fahiş kârlar elde etmektedirler.

Üretici bazında fiyatlar artmamakta, yüksek girdi maliyeti ve üretimin az olması nedeniyle maliyet artmaktadır.

Hayvan ithalinde damızlık değil et amaçlı ithal yapılmakta,yanlış da burada başlamaktadır.İthalat ve tarım yönetiminin başında söz sahibi olanlar arasında düşünce ve eylem birliği bulunmamaktadır.

Çünkü her bakan olaya milli ekonomi açısından değil,başında bulunduğu bakanlık bünyesindeki sektörlerin çıkarları açısından bakmaktadırlar.

"Et amaçlı hayvan ithal etmek Türkiye'ye yakışmıyor" denilmesine rağmen öte yandan da ithalat artarak devam ediyor.

Hükümetin en etkili baklanlarından birisi "ithalat bize yakışmıyor" derken, bir diğeri, "fiyatları düşürmek için ithalat bizim en önemli silahımız" diyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.