Takip Et

Zeytin ağacının feryadı-14

Türk zeytini ve zeytinciliği gelişme kaydetmek, zeytin ve zeytinyağında dünya liderliğine oynamak arzusunda iken zeytinimizi aleyhine şehirleşme amaçlı genişleme, sahil siteleri ve kıyı belediyeleri altyapı yatırımları yapmakta iken ve zeytinliklere yazlık evler yapılmak sureti ile zeytin alanları tehdide maruz iken TBMM’deki enerji ve maden lobisi lehine gerçekleşen olaylar neticesinde ve zeytini koruyan kanun varken bile; maden ve enerji lobisi tüm gücü ve cüreti ile TBMM’den bu “Zeytinlikleri Yok Etme Yasası’nı geçirmeye gayret ediyordu.

Nihayet ilk deneme Soma’da hayata geçirildi. Soma Yırca’daki gibi enerji santralleri için zeytin ağaçları kesildi. Dalında 2014 yılının meyveleri sarkan zeytinler hunharca kesildi, söküldü. Halka karşı topyekûn bir saldırı düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları, halk ve zeytinlik sahipleri ayağa kalktı. Hala zeytin tarımı, itibarsızlaşıyor. Fakat Enerji Bakanlığı ve hükümet sözcüsü düz mantıkla kömür-zeytin, enerji-zeytinlik kıyası yapmaktaydı.

“Dağ taş zeytin doldu. Birazcık zeytin kessek ne olur yani?” anlayışı ile lobinin gücüne güç katılmaya çalışılıyordu.

Bu yasa tasarısı 1939 yılında getirilen ve Türk zeytinciliğine verilen önemin ortadan kaldırılması ve Türk zeytinciliğinin idam fermanı anlamına gelmekteydi.

Hâlbuki her alanda AB mevzuatı diyenler burada Zeytincilik Yasa Tasarısında AB mevzuatını açıkça çiğnemekteydiler. AB mevzuatı burada yok kabul ediliyordu. Hâlbuki AB’nin konu ile ilgili mevzuatı çok açık.2366/EC kodlu mevzuatta 1 dekarın üzerinde alanlar “zeytin yetiştirilen parsel”,100 metre kare üzeriise “zeytin ağaçları ile kaplı alanlar” olarak tanımlanmıştır.

Avrupa’da 100 metrekare zeytin alanı kıymet ifade ederken tasarıda 25 dekarın altındaki zeytinlikleri yok sayma ve yok etme meyline girilmiştir. Bunun anlamı da Türkiye zeytinliklerinin neredeyse yüzde 90’ı inşaat, enerji ve maden sektörlerine feda edilecek demekti.

Ve zeytinin imdadına Danıştay yetişerek 3573 Sayılı Yasa hükümleri gereğince Soma Yırca’da termik enerji santralı inşaatını esastan bozdu.

Peki, iş bitti mi?

Hayır.

Enerji lobisi bu defa daha yoğun bir biçimde saldırıya geçecek. Hedef Türkiye zeytinciliği ve zeytin alanları.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.