Takip Et

TÜRK ÇİFTÇİSİNİN ÖRGÜTLENMESİ

Genel seçimlerde bir tarım gönüllüsü olarak,çiftçilerimizin,partileri ne olursa olsun kendilerinden olan milletvekili adaylarını desteklemeleri konusunda yazılar yazmıştık.Bu görüşümüz büyük oranda ilgi gördü.TBMM’ye Ziraat Odası Başkanı olarak üç partiden üç çiftçi aday katıldı.

Son araştırmalarda Ege bölgesinde yapılan bir araştırmada Aydın Milletvekili Sayın Rıza Posacı’nın en başarılı üçüncü milletvekili olduğu sonucu ortaya çıkmış.

Çalışmalarını yakından takip ettiğimiz Sayın Posacı’yı kutlar çalışmalarının devamının başarılı sürmesini dilerim.

Önümüzdeki yerel ve genel seçimlerde-sağ olursak-bu tavrımızı sürdürecek ve çiftçi seçmenden oylarını çiftçi adaya ve çiftçiye değer veren partilere vermeleri için yazmayı ve konuşmayı sürdüreceğiz.

İşin temelinde çiftçinin örgütlenmesi yatmaktadır.

Çiftçi örgütlenmesi ne kadar zayıf ise diğer sektörlerin çiftçiyi sömürmesi o kadar kolay olmaktadır.Çıkan yasalar çiftçi aleyhine diğer sektörlerin lehine olmaktadır.Çiftçinin örgütünün zayıf olduğu dönemlerde ,çiftçinin elindeki malını üç kuruşa almak için tüm alıcılar,adeta “çakal”laşmaktadırlar.

Peki çiftçi örgütlenmemiz nasıl işlemekte?

“Türkiye’de tarımda örgütlenme modeli ekonomik örgütlenme, politika oluşturma amaçlı örgütlenme ve mesleki örgütlenme şeklindedir. Kooperatifler, üretici birlikleri ve ziraat odalarından oluşan bu üçlü yapı içerisinde kooperatifler; çiftçinin ekonomik kolu, üretici birlikleri; politika, yönlendirme ve lobi oluşturma kolu, ziraat odaları ise hükümet ile çiftçi arasında köprü oluşturan mesleki koludur. Bu yapılanmada organizasyonların görev ve fonksiyonlarının birbirini tamamlar mahiyette olması önemlidir (Özdemir ve ark. 2011).”

“Türkiye’de tarımın önemli sorunlarının ekonomik örgütler ve özellikle de tarımsal kooperatifler vasıtasıyla çözülebilir niteliktedir.

Nitekim zeytin,incir,süt,gülyağı, tiftik ve yaş koza üretiminin sürdürülebilirliğinde kooperatifler önemli bir role sahiptir.

Kooperatiflerin etkinleştirilmesi ve özellikle tarımda örgütlenmede kadın potansiyelinin de etkin hale getirilmesi ile üretim yapılırken, aile bireylerinin yerelde istihdamı da sağlanmış olmaktadır.

Bu nedenle yeterli etkinliğe sahip olmayan kooperatiflerin etkinleştirilmesi ve özellikle tarımda örgütlenmede kadın potansiyelinin de etkin hale getirilmesi ile başarı sağlamak mümkündür.

Bunun için de kooperatiflerin yasal yönden serbestleşmesi,manevra kabiliyetlerinin artırılması gerekmektedir.

Kooperatiflerin finans eksiklikleri giderilmeli,hibelerle desteklenmelidirler.

Kooperatiflerin diğer bir ihtiyacı “danışmanlık” tır.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,Tarım ve Orman Bakanlığı Kooperatif yönetimlerine danışmanlık sağlamalıdır.

Pazarlama kanallarının önü açılmalıdır.

Her bir kooperatifin hızla ihtisaslaşması,kendi öz işletmelerini kurmaları gerekmektedir.Böylece çiftçi kooperatifine güven duyacaktır.Ve güçlü olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.