Takip Et

BATI TRAKYA TARIMI (Gezi Notları)-28

Batı Trakya Türk Azınlığının Tarım Sorunları ve Çözüm Önerileri„

•Batı Trakya Türk Azınlığı’nın AB Ortak Tarım Politikası konusundaki bilgi eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir.

„* AB Ortak Tarım Politikası’nın öngördüğü üretici birliklerinde örgütlenme sağlanmalıdır.

„ * Yeni entegre tesislerin açılarak fiyat sorunun giderilmesi ve istihdam sağlanması.

„ * „ Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’na Batı Trakya’daki tütün üreticisin içinde bulunduğu sorunların duyurulması.

•AB fonlarına müracaat edebilmelidir.

•Eğitimli kişilerin Batı Trakya’da istihdamının ve farklı iş kollarında kooperatifleşmesinin sağlanması gerekmektedir.

Batı Trakya Türklerinin bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu çerçevede Gümülcine Başkonsolosluğu bünyesindeki mevcut ticari ateşeliğin aktif bir şekilde inisiyatif alması gerçekleştirilmelidir.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Ticaret ve Yatırım Konusunda Yaşadığı Sıkıntılar

Türkiye-Batı Trakya arasında ticari koordinasyon eksikliği Türkiye ve Yunanistan’daki yatırımcıların koordinasyon eksikliği bulunmaktadır.

Çözüm Önerileri „

Batı Trakya ve Türkiye yatırımcıları arasında koordinasyon sağlanmak amacıyla bir sekreterya kurulması gereklidir.

Ticaretin sadece Batı Trakya’yı değil, tüm Yunanistan’ı kapsaması Türkiye’deki firmalarla finans konusunda görüşülmesi „ TOBB Ankara- Yunanistan Büyükelçiliği ile Ticaret vizesi konusunda görüşülmesi „zaruridir.

Batı Trakya’da var olan kuruluşlarda ekonomi ve ticaret ile ilgili komisyonlar kurulması Bölge yatırımcılarının teknik konularda eğitim alması. TOBB’un bölge yatırımcısını aktif olarak destekleme kararı alması gereklidir.

Batı Trakya’ya Efeler Ziraat Odası Başkanı iken şuanda Aydın Milletvekili olan Sayın Rıza Posacı, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akıncıoğlu, Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Eski Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı ile şahsımın katıldığı çok amaçlı bu gezinin Batı Trakya tarım sorunlarını, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın genel problemlerini görme ve çözüm üretme bakımından yararlı olduğu inancındayız.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.