Takip Et

YUMURTA SEKTÖRÜNÜN ÜRETİM VE İHRACATI İLE İLGİLİ OLARAK

Zengin Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan yumurta ve tavuk eti tüketimimiz, bu ürünlerin fiyatlarına ters orantılı olarak çok az tüketilmektedir.

Bugün toptan 63 gram yumurta fiyatları beyaz yumurtada 34 Kuruş kahverengi de 36 kuruştur.

Bu fiyatlar okulların açık olması ve kış mevsiminde bulunmamız dolayısıyla en üst düzeyde seyretmektedir.

Ülkemiz tarım ürünlerinin üretim ,tüketim,fiyat endeksleri ve ihracatı ile ilgli en sağlıklı bilgileri TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) vermektedir.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,13 Aralıkta yaptığı açıklamada özetle yumurta sektörünün son bir yıllık gelişimini değerlendirdi.

“ Kanatlı sektörünün üretimde ve ihracatta rekora doğru gitmektedir.

“Ekim ayı itibarıyla son bir yılda, tavuk yumurtası üretimi ise 19 milyar 89 milyon adedi aştı.

 

2017 yılının Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretiminin yüzde 3,7 artışla 1 milyar 614 milyon adetten 1 milyar 673 milyon adede yükselmiştir.

 

Ocak-Ekim döneminde, geçen aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimin yüzde 6,7 artışla 14 milyar 880 milyon adetten 15 milyar 872 milyon adede çıktmıştır.

Üretim yumurtada 992 milyon adet artmıştır.

Ocak-Ekim döneminde, 2016 yılının aynı dönemine göre, üretim artışının, yumurtada 992 milyon adedi, bulmuştur.

 

Yumurta ve ürünleri ihracatında 2016 yılı Mayıs, ayından bu yana ihracat artışının sürdüğünü, bunun üretime de olumlu yansımıştır.

 

“Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, yumurta ve ürünleri ihracatı yüzde 26 artışla 26 milyon dolardan 32,7 milyon dolara, çıktı.

Ocak-Ekim döneminde, yüzde 40,4 artan yumurta ve ürünleri ihracatı ise 214 milyon dolardan 300,5 milyon dolara yükseldi.

.

Ekim itibarıyla yıllık ihracat, yumurta ve ürünlerinde 376,1 milyon dolara çıktı. 289,6 milyon dolarlık da yumurta ve ürünleri ihraç etmişti. Mevcut hızla giderse, ihracat, rekor yılları olan yumurtada 2013 ihracatını geçecek.”

Sayın Bayraktar’ın verdiği rakamlar moralimizi düzeltse de kalıcı değildir.

Yumurta sektörü ihracat ve iç piyasa fiyat dalgalanmalarından en fazla etkilenen sektörlerden birisidir.

İlkbahar ayları ile köy yumurtalarındaki artış ve yaz döneminde okulların kapanması ile yumurta fiyatları alışıldığı üzere yüksek oranda fiyat kaybetmektedir.

Hiçbir destekçisi olmayan yumurta üreticisi de kaderi ile baş başa kalmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.