Takip Et

İZMİR BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ TARIMSAL FAALİYET VE PROJELERİ-2

TV DEN’de “TARIMDA GÜNDEM” programında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Sayın Ertuğrul Tugay Bey’i misafir ederek ''Yerel Kalkınmada İzmir Modeli'' çerçevesinde tarımsal hizmet ve projelerle ilgili bilgiler alarak izleyici ve üreticilerimizi bilgilendirdik.

 

Pek çok belediye parke taşı döşemesi,çöp alımı gibi sosyal olmaktan çok “iş olsun “ diye yaptıkları göstermelik rutin hizmetlerle boğuşurken İzmir Büyükşehir Belediyesi “tarıma ve üreticiye” yönelik hizmete önem vermektedir.

 

Üreticinin en önemli sorunlarından birisi de ürünü satamamaktan kaynaklanmaktadır.

 

“Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yapan ve Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bu güne fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt , peynir, zeytin, çay ve patates gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden, ayrıca küçükbaş hayvan desteği projesinde ve arıcılığın yaygınlaştırılması projesinde dağıtılan küçükbaş hayvan, arılı- arısız kovan, ve arıcılık malzemeleri ile bal alımlarını üretici birliklerinden sağlayarak yerli üreticiye 469 milyon TL. katkıda bulunulmuştur.”

 

Başta İzmir,Aydın ve Muğla olmak üzere Ege illeri zeytin coğrafyasıdır.Zeytin de genellikle meyilli ve dağlık alanlarda yer almaktadır.Bu alanlarda ise ulaşım yolları ile ilgili alt yapı sorunları mevcuttur.

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “2004 yılında Üretim Yollarının asfaltlanması konusu uygulanmaya başlanmış ve o günden bu güne 6 bin 300 kilometre üretim yolu asfaltlanarak üreticinin hizmetine sunulmuştur. Ayrıca üretici Kooperatiflerinin projelerinin uygulanmasına verilen destekler, Üreticiye ürün kalitesini, verimini ve çeşitliliğini artırmaya yönelik verilen doğrudan destekler, Ziraat Odalarına verdiğimiz ortak tarım makineleri parkı desteği, afetlerde zarar gören üreticilere destekler ile organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteklerinin toplam bedeli ise 660 milyon TL olmuştur.”

 

 

Her ne kadar belediyecilik,”beled-belde” sözcüklerinden türemiş,şehir ve kasaba halkına hizmet amaçlıysa da-tasvip etmesek de- bütün şehir yasası ile illerin tüm köyleri de hizmet kapsamına alınmıştır.

 

Ancak büyük oranda ve ülke genelindeki uygulamalarda köye ve tarım hizmet geri plana atılmıştır.

 

Köye ve tarıma hizmeti geri plana atan Büyük Şehir Belediyelerinde 31Mart yerel seçimlerinde sonuçlarda görüldüğü gibi belediyeyi elinde tutan siyasi partiler seçimleri kaybetmişlerdir.

 

Adana,Mersin,Antalya gibi.

 

Tarıma,kooperatife ve üreticiye önem veren Büyük Şehir Belediyeleri farklı kazanmıştır.İzmir gibi…. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.