Takip Et

KURU İNCİR PİYASALARI AÇILIRKEN ÜRETİM SORUNLARI

2019 kuru incir sezonunu açtık. Stoklarda kuru incirin geçen yıllara göre daha az olması,dış talep yeterliliği tüccarın kuru incir alımlarını erken başlatmasına neden oldu.

Şu anda ilk kuru incir üretim merkezi olan Buharkent’te alımlar “çengelciler” yoluyla hızlı bir şekilde başladı.

Ancak alımların olması ncir üretim sorunlarını gidermemektedir. Bu alanda üreticinin uygulamada bazı hususları gözetmesi ve yerine getirmesi gerekmektedir ki piyasalara kaliteli incir arz edebilelim.

“Kuru incirin temiz, gerekli standartlara uygun ve kaliteli üretiminin sağlanması her dönemde güncelliğini koruyan bir sorundur.

Aflatoksin birçok gıda maddesinde olduğu gibi incirlerde de oluşmakta, tüketim aşamasında insan sağlığı ve dış satım açısından sorun yaratmaktadır. İncirlerde aflatoksin oluşumunun engellenmesi için;

Zamanında ve tekniğine uygun şekilde budama yapılmalı,

Temiz ilek kullanılmalı,

Hasat döneminde yere düşen meyveler sık sık toplanmalı,

Kurutma tahta ızgaralar (kerevit) üzerinde yapılmalı,

Küf oluşumunun önlenmesi için tam kurutma sağlanmalı,

İncirler sergiden alınırken hurda incirler ayrılmalıdır.

Kuru incirlerde aflatoksin vb. hastalıkların oluşumunu engellemek için güneş enerjisinden yararlanarak geliştirilen solar kurutma sistemlerinin yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Bu yöntemle zamanla nemini kaybeden (yüzde 50-60) buruklaşmış incirler, toprağa dökülmeden önce, ağaçtan toplanarak, plastik telli kerevetlere dizilir ve sonra solar kurutma tüneline sokularak, meyvedeki nem oranının yüzde 20-22 seviyesine düşmesi sağlanır. Böylelikle hem zamandan kazanılmakta, hem de aflatoksin vb. hastalıların oluşmasının önüne geçilmektedir.

Ayrıca, kuru incirlerin pazarlanıncaya kadar bekletildikleri depo ortamı temiz olmalı, kireç badanası yapılmalı, incir kurdu kelebeğinin girişini engelleyecek tül gibi materyalle çevrilmeli ve kuru incirler en kısa sürede pazarlanmalıdır. Depolamada hijyen koşulları iyileştirilmelidir.

Taze ve kuru incir kalitesinin yükseltilmesi bakımından üreticilere gerekli eğitim ve girdi sağlanmalıdır. Aflatoksin hakkında üretici bilinçlendirilmeli, bu amaçla gerekli eğitim faaliyetleri yapılmalıdır.

Türkiye kuru incir ihracatının büyük bir bölümünü Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirmektedir. Bu maksatla, Avrupa Birliği’ne ürün ihraç eden rakip pazarlar karşısında rekabet gücünü artırılması amacıyla, ülkemizde çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretim modeli olan ve doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik vesürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanmasının amaçlandığı ‘İyi Tarım Uygulamalarının’ hayata geçirilmesi teşvik edilmelidir.”

(*)Kaynak:TZOB İktisadi-Zirai Rapor 2019

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.