Takip Et

TARSİM’İN İŞLEYİŞİ VE EKSPERLİK YAPISI

TARSİM’in kuruluşunun gerekçesi, “Tarımsal üretimde, sürdürülebilir bir üretim için doğal risklere karşı, modern koruma tedbirlerinin; yani, tarım sigortalarının uygulanması zorunluluğudur.”

TARSİM kuruluş amacı olarak, kısaca üç madde hedeflemiştir.

Doğal afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları; kâr amacı olmadan, sigorta prensipleri çerçevesinde ve teknik esaslara dayalı olarak; çağdaş, güvenilir, şeffaf ve sürdürülebilir bir sistemle, kısmen de olsa karşılayıp; üreticileri, uzun vadede gelir istikrarına kavuşturarak, üretimde devamlılığı sağlamaktır.

Acaba yukarıda yazılan amaçlar doğrultusunda çiftçinin lehine tıkır tıkır işlemekte midir? Hayır.

TARSİM içinde bir “eksperlik” müessesesi var ki evlere şenlik. Eksperler genellikle veterner ve ziraat mühendisleri arasından sınavla seçilen sözleşmeli elemanlar olup ve “part time” ücretlendirilmektedirler.

Kendilerini tarafsız addedmekten çok, ücretlerini ödeyen ve TARSİM’i oluşturan havuz iştirakçilerinin elemanı olarak gördüklerinden olacak çiftçinin zararını belirlemede cimri davranmaktadırlar. Zararlar için risk unsurlarını göz ardı ederek TARSİM havuzunu oluşturanların avukatları gibi davranmaktadırlar.

Risklerden oluşan hasarlar için, bazı eksperler ya eksik oran belirlemekteler ya da riskin kaynağına bilim dışı açıklamalar getirerek çiftçinin yatırdığı sigorta primini ve alacağını gasp ve heba etmekteler.

Pek çok örneğinde karşılaştığımız gibi, üretici poliçe doldururken beyanında ürün miktarını belirtmiş olsa da eksperler zararı az göstermek için olanca gayret sarfetmektedirler.

Risk kapsamında olan doğal afetleri göz ardı ederek kaybın nedenini başka kaynaklarda arayabilmektediler.

TARSİM’in öncelikle üretici için kurulmuş bir kurum olduğunu hatırlayarak, hedef kitlesi olan çiftçiler için samimi olarak gayret sarfetmesi gerekmektedir.

Bunun için de işe eksperlerden başlamalıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.