Takip Et

1 Kasım 2015 Milletvekili seçimleri Aydın ili analizi-12

7 Haziran seçimlerine katılan üç siyasi parti 1 Kasım seçimlerinde listelerini düzenleme açısından birbirlerinden farklı düşüncelerden hareket ederek Aydın seçmeninin karşısına çıktılar.

Cumhuriyet Halk Partisi, ülke genelinde bir iki istisna dışında, 7 Haziran seçimlerinden önce yaptığı ön seçim listesine dokunmadan aynı listelerle 1 Kasım seçimlerine katıldılar. Aydın’da da 7 Haziran’da milletvekili seçilen Bülent Tezcan, Metin Lütfi Baydar, Hüseyin Yıldız, Fatih Atay’ın ilk dörtte yer aldığı listeyi değiştirmeden girdi. Haklı olarak ilde en yüksek oyu alan bu listeyi değiştirmenin mantığı da bulunmamaktadır. Öyle de oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi ise 7 Haziran’da liste başı olan Sadık Atay’ı listeye almadı. İki seçim arasında partinin Genel İdare Kuruluna seçilen Mehmet Erdem’i ilk sıraya alarak, alttaki listeyi de birer basmamak üste kaydırarak listesini oluşturdu. Listenin başına kariyeri, iletişim başarısı, sosyal güçlü yanı, siyasi tecrübesi ile Mehmet Erdem’in gelmesinin yanı sıra 7 Haziran seçimlerinde seçilme şansı az görüldüğü için –pek çok üstün meziyetine rağmen-oy devşirmede yeterince etkili olamayan Mustafa Savaş’ın üçüncü sıraya yerleşmesi hem Adalet ve Kalkınma Partisi mensuplarınca hem de arayış içinde olan seçmen tarafından olumlu bir tercih olarak algılandı; sonucu da alındı.

Listelerde en fazla değişiklik yapan parti ise MHP oldu.7 Haziran’da Ali Uzunırmak, Hayri Güleç, Hüseyin Karagöz, Deniz Depboylu, Fevzi Köse, Hilmi Bolatoğlu ile seçimlere katılan Milliyetçi Hareket Partisi,2011 seçimlerine göre hem oy hem oran bakımından yaklaşık olarak aynı miktarda oy alması ve yine bir milletvkilini –Ali Uzunırmak- Ankara’ya göndermesi partililerce başarısızlık olarak değerlendirildi.

Parti içinde Ali Uzunırmak’tan şikâyetlerin artması yeni de değildi. Kulaktan kulağa artık yenilenmenin zamanının geldiği fısıldanıyor, bu fısıltıların Devlet Bahçeli’ye kadar ulaştığı iddia ediliyordu. Ali Uzunırmak’ın Aydın MHP’de tüm teşkilata hâkimiyeti tartışılmazken en çok şikâyet konusu olan olayların başında, milletvekili olduğu dönemler boyunca 17 ilçenin seçim kazanan başarılı 10 ilçe başkanının hem de seçimler öncesinde değişik gerekçelerle görevden alınmalarında sessiz kaldığı hatta rolünün bulunduğu iddiaları idi. Her dönemde partiden uzaklaştırılan yöneticilerin sayılarının yeni bir il teşkilatı oluşturacak sayıya ulaşması MHP içinde büyük bir küskünler ve kırgınlar ordusu yaratmıştı. Hem Ali Uzunırmak’ın hem de mevcut il ve ilçe teşkilatlarının kalıcı olarak küskünleri kazanmaktan imtina etmeleri diğer partilerin işine yaramaktaydı.

7 Haziran’da başarısız kabul edilen MHP listesinden 1 Kasım seçimlerinde Ali Uzunırmak liste dışında bırakılmıştı. MHP Genel Başkanlığı Aydın için farklı bir düşünce tarzı ile yeni bir liste oluşturdu. Liste oluşturulurken birinci öncelik iki Büyük ilçe olan Nazilli ve Söke’ye mensup adayların ilk iki sıraya yerleşmesi geliyordu. Burada güdülen amaç oy sayısı en yüksek olan bu iki ilçenin oylarında “patlama” yaşatarak en az iki milletvekilliğin garanti altına almaktı.

İlk sıraya önceki seçimde dördüncü sırada yer alan Nazilli’nin adayı Deni Depboylu yerleştirildi. İkinci sıraya ise Söke’den sürpriz bir ad olarak eski Söke Belediye Başkanı Beliğ Azbazdar getirildi. Azbazdar’ın çiftçi kimliği ayrı bir avantaj olarak düşünüldü. Üçüncü sırada ise önceki seçimde adayları üst sıralara yerleştirilmediği için MHP ilçe teşkilatı istifa eden Yenipazar’dan Hilmi Bolatoğlu. Dördüncü sırada Gazeteci ve emekli öğretmen Musa İlhan. Alt sıralara yerleştirilen diğer adayları MHP teşkilatlarında dahi pek az yönetici tanıyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.