Takip Et

MAYIS 2020 ENFLASYON RAKAMLARI VE SEBZE MEYVE FİYATLARININ DURUMU

Bugün Türk tarımının yakından ilgilendirdiği için Mayıs ayı enflasyonunu ele alacağız.

TÜİK mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı ve yıllık yüzde 11.39'a yükseldi.

Öncelikle üretici enflasyonuna bakalım: Yİ-ÜFE Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,15, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,14 artış gösterdi.

Buna karşılık olarak da tüketici olan her birimizin resmi enflasyonu olan TÜFE ile karşılaştırdığımızda şu rakamlar karşımıza çıkmaktadır: ÜFE'de Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,39 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,10 artış gerçekleşti.

Aradaki fark,aracıya ,tefeciye,imalatçıya işletmeciye gitti.

Geçtiğimiz aylar Korona virüsü ile mücadele dönemi olduğu için fiyat artışı en az artan mal ve hizmetler %3,74 ile eğlence ve kültür, %6,69 ile ulaştırma ve %7,68 ile giyim ve ayakkabı olurken en az artış gösteren gruplar ise %0,16 ile lokanta ve oteller, %0,22 ile sağlık ve %0,24 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Fiyat artışında toplu taşımada salgına karşı alınan tedbirlerden dolayı artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, %3,30 ile ulaştırma ve %1,92 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.

Tarım ürünleri fiyatlarında enflasyonu ele aldığımızda mevsim etkisi doşlayısıyla kışlık tarım ürün fiyatlarının arttığına,yazlık sebze ve meyve fiyatlarının düştüğüne tanık olmaktayız.

Tüketici fiyatları bazında mayısta en yüksek fiyat artışı yüzde 40,87 ile çilekte gerçekleşirken, onu havuç ve elma izledi.

En çok ucuzlayan ürün yüzde 51,37 ile sivri biber oldu.Sarmısak,kuru soğan,patates,domates ve salatalık fiyatı hızla düşen ürünler arasında.

Pazar ve market ürün fiyatlarına bakarak üreticinin eline satın aldığınız fiyatın geçtiğini zannetmeyin.

Kumluca hal fiyatları ile Pazar ve market fiyatlarını okuyucumuzun takdir ve kıyaslamasına bırakalım:

Kumluca Hal Fiyatları:

Domates:1-1,50

Biber:1,20-1,50

Patlıcan:1,50

Kabak:2,50

Bu fiyatların üzerinden % 15 komisyoncu kârını ve belediye payını kesin,üreticinin halini görüp sebze ve meyveden kimlerin ceplerini şişirdiklerine siz karar veriniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.