Takip Et

2022 YILI VE SONRASI MEYVECİLİĞE BAKIŞ

2021 yılı sonuna yaklaştığımız şu günlerde ülkemizin önemli bir bölümü ile beraber,Ege Bölgesi ve Aydın’ın en önemli sorunu kuraklıktır.

Arada bir yağan güçlü yağışlar bizi aldatmasın. Bu yağışlar süratle dere ve nehirlere ardından denize kavuşmaktadır.Buharaşma oranını ve meteorolojinin 202 yılı ve orta/uzun vadeli tahminlerini dikkate aldığımızda biz üreticileri zor bir yıl (2022) beklemektedir.

DSİ nin aldığı tedbirlerin en önemlisi,2022 yılında barajlardaki su rezervi dikkate alınarak yapılan su planlamasının en önemli bölümü olan,mevcut tarlaların-yonca hariç- 2022 yılında kanal ve Büyük Menderes’ten su alamayacak olmasıdır.

Her ne kadar bu planlama içerisinde meyvelere iki su verilecek olsa da Aydın ve Ege ikliminin doğası gereği bu su miktarı yetersiz kalacaktır.

Asl olan ise kapama meyve bahçesi oluştururken kendi artezyenimizin var olmasıdır. Artezyende ise yer altı su rezervinin miktarı ve sürekliliği önemlidir.Ayrıca kuraklığın artezyenimize etkisini de dikkate almak zorundayız.

“Türkiye, dünyada meyve yetiştirme potansiyeli yüksek olan bölgelerden birisidir. Geçmiş yıllarda ülkenin birçok yerinde birçok meyve, çok nadir bulunan meyveler durumunda iken bugün ülkede ve bölgede bu meyveler bol bol ve başka ülkelere kıyasla, ucuz fiyatlarla satın alınabilmektedir. Ülkede hemen bütün meyve türlerinde yapılan üretim kendi gereksinimimizi karşılamaktan başka dış ticarete de önemli katkılarda bulunmaktadır. Meyve üretimimiz bugün 72 milyon insanı karşılayabilmekte ve buna ek olarak bu ürünlerden ihracat da yapılabilmektedir. “

“2008 yılı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre ülkeler arasında meyve üretimi yönünden sıralama yapıldığında; incirde 2., çilek kestane ve cevizde 3., elmada 5., zeytinde 4., üzümde 6., mandalina, badem ve şeftalide 7., limonda 8. sırada olduğumuz görülmektedir.”

Meyvecilik Türk tarımının vazgeçilmez dallarındandır. Ege Bölgesi ve Aydın da Türkiye’nin önemli meyve sahalarıdır.

“Güney Ege Bölgesi (Aydın, Denizli, Muğla) ekolojinin üstünlüğü nedeniyle yüksek kaliteli olarak yetiştirilen meyvelere sahiptir. Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.”

Bu yazımızda GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) nın Muğla,Denizli ve Aydın İllerini kapsayan meyve araştırmasını aktaracağız.Burada dikkat edilmesi gereken kuraklık-meyve çeşidinin su istek miktarıdır.Fiyatları da vermeliyiz ki kapama meyve bahçesi kuracak üreticilerimizin yatırımlarının yakın yıllar değeri ortaya çıksın.

Öncelikle yakın yıllar üretim rakamlarını ortaya koyalım.

“Aydın,Denizli ve Muğla ülke üretiminin %5’i ve daha fazlasını karşıladığı meyveler GEKA çalışmasında olduğu gibi bu yazımızın konusunu teşkil edecektir. Meyveler üzüm, incir, turunçgiller, zeytin ve diğer sert kabuklular, gibi meyve sınıflarının %5 sınırını geçen meyvelerin üretim miktarları ve verisi elde edilebilen meyvelerde çiftçinin eline geçen fiyatlar ele alınacaktır.

Devamı yarına… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.