Takip Et

2023’E DOĞRU TÜRK TARIMI HAKKINDA BİR GÖRÜŞ-1

Turkish Time Dergisinin 2013 yılında Tarımsal İhracat Hedefleri ile ilgili olarak Ali Afatoğlu editörlüğünde hazırladığı görüşleri içeren araştırmayı ,2023 Tarım Hedefeleri” bakımıdan okuyucularımızın kıyaslamalarına imkan vermek amacı ile aynen sunuyorum.

“Tarım ve gıda sektörü, Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip. Bu yüzden lokomotif sektörlerin başında geliyor.

Dünyada yüzlerce milyon kişi gıda sıkıntısı çekiyor. Birçok açıdan olduğu gibi tarım alanında da dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin göller hariç 770 bin kilometrekare olan toplam yüzölçümünün yüzde 31,4’ü, tarım alanlarından (241,8 bin kilometrekare) oluşuyor.

Türkiye’de 24 milyon hektar arazide tarım yapılıyor. Yaklaşık 7 milyon kişi bu toprakları işliyor. Sektör, ülkedeki toplam işgücünün yüzde 25’ine istihdam sağlıyor.

Verilere göre Türkiye’nin tarımsal nüfusu 2002’de 23.7 milyon iken, geçen yıl 17.2 milyona geriledi. Buna karşın, kişi başına elde edilen tarımsal gelir artış gösterdi.

2002 yılında 1064 dolar olan kişi başına gelir, geçen yıl 3 bin 622 dolara çıktı. Tarımsal büyüme oranı ise 2012’de yüzde 3.5 olarak gerçekleşti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 190 ülke için hazırladığı raporda, Türkiye’yi dünyanın yedinci tarımsal gücü olarak belirledi.

Türkiye’nin hedefi ise tarımsal hasılasını artırarak dünyanın ilk üçünde yer almak. Üretimde Avrupa’nın lideri Avrupa’nın ise en çok tarım ürünleri hasılasına sahip ülkesi olan Türkiye, 62.5 milyar dolar değerinde tarımsal güce sahip. 2002 yılında 23.7 milyar dolar seviyesinde olan Tarımsal GSYİH, 2012 yılına gelindiğinde yüzde 164’lük artışla 62.5 milyar dolara ulaştı.

Fransa, İtalya, İspanya ve Rusya gibi tarımsal ihracatta önemli noktalarda olan ülkeleri üretim bakımından geride bırakan Türkiye’nin önünde Çin, Hindistan, Brezilya, ABD ve Endonezya gibi büyük kıta ülkeleri kaldı. Türkiye daha verimli üretim yapabilecek noktaya ulaşırsa bu ülkeleri de geride bırakabilecek güce sahip.

OECD’nin raporunda, tarımsal üretimin geçen 20 yılda hızla büyüdüğüne dikkat çekilerek, “Türkiye önemli bir tarım ihracatçısı olarak dünya çapındaki sıralamada yer alıyor. Türkiye’nin ana ticaret ortakları AB, ABD ve Ortadoğu” deniliyor.

Raporda, Türkiye için “Son yıllarda tarım sektörü- nün hukuki ve kurumsal çerçevesinin güçlendirilmesine doğru önemli bir ilerleme sağlanmasıyla birlikte emtia tabanlı destek sektörün, potansiyelini tam olarak gerçekleştirebilmesini aksatabilir” değerlendirmesi de yapılıyor.

Tarımsal desteklerde artış OECD’nin “Tarım Politikası İzleme ve Değerlendirme 2013” raporunda Türkiye’nin tarım üreticisine verdiği destek 1986-88’de yüzde 20 iken, 2010-12’de bu oranın yüzde 24’e çıktığı belirtiliyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.