Takip Et

2021 TEMMUZ AYI TARIMSAL ÜRÜNLERDEKİ FİYAT HAREKETLERİ

Yaz ayları ülke iklimimiz açısında ürün yetiştirmenin kış ve diğer mevsimlere göre daha kolay olduğu dönemdir.

Bu dönemde yazlık meyve ve sebze fiyatları genellikle düşüş gösterir. Başta pamuk olmak üzere kültür bitkileri henüz piyasaya çıkmamıştır. Hububat alımları tamamlanmış, bakliyat büyük ölçüde ticarete katılmıştır.

Sebze ve meyve fiyatları mevsim etkisi ile hızlı bir düşüş kaydeder.

Ama nerede? Üretici elinde. Acaba market ve pazarlarda da durum aynı mıdır? Tüketici tarla ve bahçede son derece ucuz olan sebze ve meyveyi aynı oranda ucuza alabilmekte midir?

Aşağıdaki rakamlar bütün bu soruların cevabını verecektir.

Kaynağımız Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB).

 

Her ay olduğu gibi Ağustos ayının ilk günlerinde TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar Temmuz ayı tarımsal ürün fiyatları,enflasyon ilişkisi,genel tarım sorunları ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.

Bayraktar Temmuz ayında markette en fazla fiyat artışının yüzde 57,33 ile karpuzda görüldüğünü bildiren, şunları kaydetti:

“Karpuzdaki fiyat artışını yüzde 46,63 ile kuru soğan, yüzde 26,57 ile salatalık, yüzde 20,76 ile taze fasulye, yüzde 20,34 ile şeftali, yüzde 16,41 ile domates, yüzde 15,87 ile nohut, yüzde 15,73 ile kırmızı mercimek, yüzde 14,68 ile patates takip etti.

Temmuz ayında markette kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, fındık içi, Antep fıstığı, yumurta ve toz şeker fiyatında bir değişim meydana gelmedi.

Markette en fazla fiyat düşüşü yüzde 16,61 ile çilekte yaşandı. Çilekteki fiyat düşüşünü yüzde 16,37 ile kiraz, yüzde 8,33 ile marul, yüzde 3,52 ile patlıcan, yüzde 2,60 ile yeşil soğan, yüzde 2,45 ile pirinç, yüzde 2,05 ile zeytinyağı izledi.”

Temmuz ayında üreticide fiyatı e en fazla fiyat düşüşü patates ve en fazla fiyat artışı ise kuru soğanda oldu. Patateste yüzde 32,90 oranında düşüş olduğunu söyleyen Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 11,76 ile maydanoz, yüzde 7,14 ile şeftali, yüzde 6,67 ile kuru kayısı, yüzde 3,57 ile havuç ve yumurta, yüzde 1,61 ile patlıcan izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 290,24 ile kuru soğanda görüldü. Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 150 ile karpuz, yüzde 40,69 ile nohut, yüzde 35,78 ile limon, yüzde 35,90 ile yeşil mercimek, yüzde 35,06 ile sivri biber, yüzde 31,71 ile ıspanak, yüzde 27,55 taze soğan, yüzde 22,81 ile salatalık, yüzde 18,75 ile çilek, yüzde 13,81 ile Antep fıstığı ve 9,81 ile domates takip etti.

Temmuz ayında üreticide, elma, pirinç, kuru fasulye, kuru üzüm, kuru incir fındık içi ve zeytinyağında fiyatında bir değişim meydana gelmedi.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.