Takip Et

2019 YILI YAŞ İNCİR PİYASALARI DEĞERLENDİRMESİ -2

İncir üretiminde Aydın yaklaşık %65 oranı ile başı çekerken,yaş incir üretiminde de ilk sıradadır.Aydın’da ise yaş incir üretim ve pazarlama alanları Buharkent merkezli doğu kesimde yer almış,diğer incir üretim alanları kuru incir üretimini hedeflemiştir.

Dünkü yazımızda yaş incir açısından 2019 yılını değerlendirmeye başlamıştık.Yazımıza devam ediyoruz.Yaş incirin başlıca sorunlarını ele alacak olursak;

• Ülkemizde ilekleme ile ilgili bir mevzuatın bulunmaması yaş incir üretim miktarını ve kalitesini etkilemektedir.

• Üreticiler için yaş-kuru incir üretimi alanlarında ihtisaslaşma yaratılarak hedef belirlemesi vücuda getirilmelidir.

• Yaş incir tanıtımına önem verilmelidir.

• Sarı lop yaş incir ihracatı için Aydın Çıldır havaalanı kargo uçaklarına açılmalıdır ki raf ömrü çoka kısa olan sarı lop incirin ihracat açısından önü açılsın.

• Yaş incir için herhangi bir destekleme mevcut değildir.

• Yaş incir üretiminde bahçe-iç Pazar-ihracat-market zincirlerinde soğuk zincir oluşturulmalıdır.

• Yaş incirde İyi Tarım Uygulamalarına özel önem verilmelidir.

• Yurt dışı yaş incir tanıtım programları düzenlenmelidir.

• Pazarlamada mağdur olan üreticidir.Taze incir ise değerini bulamama gibi daha yoğun sorunları içermektedir.Bunun da nedeni iç piyasada komisyoncu kaynaklıdır.Pazarlama esasları belirlenmelidir.

Yaş incir piyasaları açısından yıllrdır süren üretici sömürme zinciri 2019 yılında da devam etmiştir.

İncir alımlarını hal statüsünde olmayan Buharkent ve diğer yerleşim birimlerinde ne tüccar ne de komisyoncu olmayan bir takım esnaf tarafından yürürtüldüğü gerçeği mevcuttur.

Ancak gerçekte ise yaş incir fiyatlarını alıcılar, aracılar,tefeciler,pazarcılar diğer hallerin komisyoncuları ve marketler belirlemektedir.

Bu kesim aralarında “tröst” oluşturarak özellikle Buharkent Hal yerleşkesi (?) nde ayak oyunları ile fiyatları tanzim etmekte,komisyoncu-esnaf karışımı tedarikçiler ise onların kararına boyun eğmektedirler.

Yaş incir fiyatları son beş senede yerinde saydı demek mümkündür.

Ülkmizde ve dünyada seyri mümkün olmayan fiyat hareketi yaş incirde ortaya çıkmaktadır.

Şöyle ki yaş incirin 10 birim değerden 2 birim değere düşmesi sadece 5 günde gerçekleştirilmektedir.2019 yılında 26 Temmuzda 10 TL olan yaş incir fiyatı 5 gün sonra 2-2,5 TL ye düşürülmüştür.Burada ne arz-talep dengesi ne de diğer ticari unsurlar etkili olmamaktadır.Bu süreç üretici üzerinde “soygun” biçiminde her sene tekrarlanmaktadır.  

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.