Takip Et

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ 2023 SEÇİM BEYANNAMESİNDE TARIMA YAKLAŞIM-4

Bu yazı dizimizde siyasi partilerin seçim beyannamelerinde tarıma yaklaşımlarını ele almaktayız. Adalet ve kalkınma partisi ile devam ediyoruz.

• “Üreticilerimizin güçlendirilmesi, tedarik zincirinin kısaltılması, maliyetlerin azaltılması, ölçek ekonomilerinden faydalanılması amacıyla üretici birliklerinin kurumsal kapasitelerini geliştireceğiz, rollerini artıracağız.”

 

Türk Ticaret Kanununda gerekli düzenlemeler yapılmadan, kooperatifler pozitif ayrımcılıkla desteklenmeden, üretici ile aracı, tefeci, tüccar, market ve pazarcıların ticari bağı kesilmeden imkansız bir uygulama karşımıza çıkar.Bu paragrafta niye kooperatif sözcüğü yer almamıştır?

 

• “Eğitim, sağlık, iletişim ve enerji altyapısıyla birlikte üretimin merkezi olan kırsalın çiftçilerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımız tarafından tercih edilen cazibe merkezileri olmasını sağlayacak, bütüncül bir Kırsal Alan Modeli kapsamında Akıllı Köyler kuracağız. Öncelikli olarak depremi en ağır şekilde yaşamış illerimiz başta olmak üzere depremden zarar görmüş her türlü tarımsal yapıların da yer alacağı örnek Akıllı Köyler inşa edeceğiz.”

 

Kopyala yapıştır:1970’li yıllar. MHP Dokuz ışık doktrini, Tarım Kentleri projesi.

 

• “Kanatlı sektörünün ihtiyacı olan aşıyı yerli ve milli kaynaklarla üreterek ülkemizi ithalatçı konumdan ihracatçı konumuna getireceğiz.”

 

Madem öyle, Manisa Tavuk Hastalıkları ve Aşı Araştırma Üretim İstasyonu’nu niye kapattınız?

 

• “Denizlere dökülen sularımızın, su potansiyelinin yetersiz olduğu iç bölgelere aktarılmasını yaygınlaştıracağız.”

 

Hangi bütçe ile? Genel bütçenin % 1’ini tarıma ayırmazken bu iş nasıl olacak?

 

• “Su kaynaklarını güvence altına almak için Su Kanunu’nu çıkaracağız.”

 

6200,167,2886,831,7478 sayılı su kanunları zaten mevcut.

 

• “Gediz Nehri, Büyük Menderes ve Küçük Menderes Havzalarında suyun kalite ve miktarını iyileştirmek, taşkın ve kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak için eylem planlarımızı uygulayacağız.”

 

Gediz ve Küçük Menderes için ne yaparsınız bilmem ama Büyük Menderes için Denizlili bürokrat, sanayici ve politikacının sırtını yere çalmanız gerekir. Bu da çok zor iş.

 

 

Ak Parti’nin 2018 seçimlerinde yayınladığı “seçim beyannamesi ”inde yer alan ve gerçekleşmeyen vaatlerini sıralayalım:

 

• “Nüfusunu yeterli, kaliteli ve güvenilir gıda ile besleyen, tarım ürünlerinde net ihracatçı konumunu daha da geliştiren, rekabet gücünü artırmış, dünyada ve bölgesinde tarım alanında söz sahibi bir ülke olmayı hedefliyoruz.”

 

• Tarımda Dönüşüm ve Verimlilik" Stratejisi'ni uygulamaya koyacağız.

 

• “ Tarım sektörümüzü diğer tüm sektörlerle işbirliği içinde; çevreyi koruyan ve kırsalda genç nüfusun artmasına öncelik veren, topyekûn kırsal kalkınmayı sağlayacak bir yaklaşımla ve etkin bir üretim planlaması yaparak yöneteceğiz. Ülkemizi hayvancılıkta kendine yeterli olan, bitkisel üretimde verimliliğini ve rekabet gücünü en üst düzeye çıkaran bir yapıya dönüştüreceğiz.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.