Takip Et

TARIMSAL SULAMADA ELEKTRİK GİRDİSİ VE ÖNERİLER

Dünkü yazımızda kuraklığın artık inkar edilemez bir gerçek olduğunu bu gerçeğin elektrik fiyatlarına doğrudan yansıdığını ortaya koymuştuk.

Daha önce de yakındığımız gibi “devletin en uzak olduğu sektör tarım” dır,sözü son derece gerçekçidir.Bunu desteklemeler başta olmak üzere devletin tarıma yaklaşımından çıkarmak son derece kolaydır.

Salgın döneminde 3 aylık bir kredi ertelemesi ve geçen günlerde gübre desteklemesinin % 100 artması(!) dışında üreticiye her hangi bir somut destek ortaya konulmamıştır.Gübre desteğinin açıklanması ile gübre sanayicisi ve ithalatçısı ,destekleme üreticinin eline geçmeden gübrenin tonuna 300-600 TL. zamı da yerleştirdi.

Sulamada en önmli girdi olan elektrik fiyat tarifeleri devletin üreticiye yaklaşımını ortaya koymak bakımından son derece ibret verici.

EPDK ‘nın 2021 yılına ait Dağıtım sistemi kullanıcılarına satacağı elektrikle ilgili tarifeleri yayınladı.Buna göre sektörlere göre elektrik terifeleri şu şekilde gerçekleşecek:

Gece ve gündüz tarifelerde farklılıkla olsa da,orta gerilim çift terimli sulamalarda;

Mesken:88,18 TL

Sanayi:102,53

Ticarethane:116,37

Tarımsal sulama:103,80

Elektrik dağıtım mevzuatı üreticinin karşısında bir engel olarak durmaktadır.Bunun için yapılması gerekenler oldukça fazladır.TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın bu konudaki önerileri,

• Tarım sektörünün stratejik önemi göz önüne alınarak, tarıma pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.

• Birim fiyatın düşürülmesi için; elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV tarımda kullanılan elektrikte yüzde 1’e indirilmeli, fon ve paylar kaldırılmalıdır.

• Aylık fatura düzenlenmesi üreticilerimizi sıkıntıya sokmaktadır. ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak, hasattan hasada, yılda bir ya da iki kez olacak şekilde tahsilat yapılmalıdır.

• Elektrik tarifesinde daha fazla gecikmeden ciddi bir indirim yapılmalıdır. Kuraklık kapıya dayandı, kaybedecek zamanımız kalmadı.

• Elektrik borçlarının desteklerden tahsil edilmesiyle ilgili uygulama kaldırılmalıdır. Üreticilerimiz abonelik işlemlerinde de sorun yaşanmaktadır.

• Çok hissedarlı tarım arazilerinde abonelik işlemleri yapılmaktadır. Abonelik işlemlerinin yapılabilmesi için hissedarların çoğunluğunun muvafakatı istenmektedir.

• Üreticilerimizin abonelik işlemleri kolaylaştırılmalıdır.

• Özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinin uygulamaları üreticileri zor durumda bırakmaktadır.

• Borçlarından dolayı sayaçları sökülen üreticilerimizin abonelikleri iptal edilmekte, yeniden abone yapılmakta ve bunun içinde yüksek abonelik bedeli alınmaktadır. Bu bedel kaldırılmalı, çiftçiler mağdur edilmemelidir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.