Takip Et

İYİ TARIM-ORGANİK TARIM-3 (İYİ VE ORGANİK TARIMIN YARARLARI)

Öncelikle iyi ve Organik tarım üreticilerimiz için doğrudan bir gelir kaynağıdır. Küçük çiftçilerimiz için bir-kaç depo mazot bedeline karşılık gelse de büyük üreticiler iyi ve organik tarım desteklemelerinden oldukça yüksek meblağlarda yararlanabilmektedirler.2014 yılı meyve ve sebzede iyi tarım uygulamasının üreticiye katkısı dekarda 50 TL dir.

Aydın ilinin parçalı toprak yapısını dikkate alırsak 10 dekar alanda iyi tarım uygulaması yapan bir üreticimiz, uygulamayı danışmanlık ve sertifikasyon şirketleri aracılığı ile yaparlarsa masraf çıkarıldıktan sonra kendilerine net 350 TL kalmaktadır.

Organik ve iyi tarım uygulamalarının daha geniş üretici kitlelere tanıtılmasında ilk görev İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odalarına düşmektedir. Bu alanlarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının mevcut destekleri artırması, Türkiye’nin uzun vadede bir “Organik Tarım Ülkesi” olmasını sağlaması işten bile değildir.

Turizmin gelişmesi için organik ve iyi tarım uygulamaları iyi bir fırsattır. Küçük üretici aile içi üretiminde bu uygulamalara geçerek değişik yollardan doğrudan, iç ve dış turizmin aktörlerine ürünlerini kendilerini tatmin edecek fiyatlardan pazarlayabilirler. Küçük üreticilerin topluca iyi ve organik tarım uygulamalarına katılmaları ilerisi için yaygın pazar ağının kurulmasını sağlayabilir.

AB ülkelerinde artan yaşlı nüfus artık beslenme sistem ve alışkanlıklarını iyi ve organik tarım uygulamaları tabanında üretilen gıdaları alarak oluşturmaktadırlar. Bu uygulamalarla doğal, kaliteli ve organik ürünler için yeni ihracat imkânları da ortaya çıkmaktadır.

10. Kalkınma Planı’nda yer alan ileri teknolojiye dayalı, verimli, örgütlü, altyapı sorunu bulunmayan, talebe dayalı üretimlerin gerçekleştirildiği, uluslararası rekabete dayanıklı bir tarım sektörünün oluşturulması da bu yoldan geçmektedir. Bu uygulamalar milli geliri artırırken, katma değeri üst seviyelere çıkarmaya ve cari açığın da kapanmasına yardımcı olacaktır.

Organik ve iyi tarım uygulamaları Aydın ilinin topluca ve ilçelerinin tek tek kültürel, turistik ve tarımsal yönlerinin tanıtılmasında etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun için GEKA, TKDK, Kaymakamlıklar, Belediye Başkanlıkları, Ziraat Odalarının ortaya koyacakları projeler önemlidir.

Özellikle Denizli-İzmir, Aydın-Muğla ana yolları üzerinde belediyelerin oluşturacakları organik ürün stant ve pazarları yerel ürünlerin ve mamullerinin hem tanıtılmasına hem de pazarlanmasına fırsat yaratacaktır. Belediyelerin bu çeşit projeleri hem beldeleri hem de üreticileri için oldukça büyük ekonomik girdiler sağlayabilir.

Organik ve iyi tarım uygulamaları aynı zamanda hem üreticinin hem de tüketicinin tarladan sofraya kadar olan üretim ve beslenme aşamalarında eğitilmelerini ve bilinçlenmelerini sağlayacaktır.

Diğer bir yararı ise denetimsiz zirai ilaç kullanımının ve israfının önüne geçilecektir.

Tüketicinin üreticiye güveni artacak, sağlıklı beslenme ile sağlıklı nesillerin sürdürülmesi sağlanacaktır.

Bugün 73 milyon insanımızı besleyen Türk çiftçisi aynı zamanda ülkemizi her yıl ziyaret eden yaklaşık 35 milyon turistin beslenmesini de sağlamaktadır ki iyi ve organik tarım uygulamaları bu alanda da yeni ufukların açılmasını sağlayacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.