Takip Et

2016 YILI EGE TARIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ-3 = İNCİR=

Ege’nin ihracat ağırlıklı tarım ürünleri içerisinde her yıl aynı problemleri tekrarlanan ürünlerin başında incir gelmektedir.

İncirde de ilk sıkıntı rekolte tahmininde başladı. Rekolte tahmin heyeti 2015/2016 kuru incir rekoltesini 74 bin 505 ton olarak tahmin buyurdu. 2016//2017 sezonu için de tahmin edilen rakam 72 bin ton idi.12 kişilik heyette Aydın Ziraat Odaları, Tariş Aydın İncir Kooperatifleri, Aydınlı işletme ve üreticilerden temsilci yok iken İzmir ve Aydın ticaret borsaları ve ticaret odaları yedi kişi ile temsil edildiği gibi, bunca incir üretim merkezi varken Ziraat Odası temsilciliği Beydağ’dan seçilmişti. Biliyoruz ki incirin ihracatını yapanlar, üreticiden inciri daha ucuza almak için rekolteyi hep şişirirler.

Bizim de tahminimiz 63 bin 500 ton civarında idi. Bizim görüşümüz, iklim, yağış başta olmak üzere sahada yaptığımız sürgün üzeri meyve sayımına, ilçelerin üreticilerinin geçen yıl ile bu yıl arasındaki kıyaslamaları, meyve kalibreleri ve diğer verime etki eden unsurlardı. Özellikle 15 Haziran 2015‘te meydana gelen rekor ısı yükselmesi, incir meyvesinin büyümesini engellediği gibi meyve dökülmesine neden oldu. Ayrıca 2015 yılında sürgünde meyve ortalaması 12-15 iken 2016 yılında 8-10 adede düşmesi, rekolte tahmin heyeti tarafından dikkate alınmayan konulardandı. Ayrıca sürgün boyları kısa kalmıştı.

Tariş’in 8.25 Kuruş olarak açıkladığı kuru incir fiyatları ilk anda üreticiyi memnun etmiştir. Bir yıl önceki fiyatlara göre daha tatminkâr olan incirde taban fiyatlar 3.25 Kuruş civarında gerçekleşmiştir. Poyraz rüzgârının ağırlıklı esmesi, nem oranın uzun süre arzu edilen oranda olması kaliteyi de olumlu etkilemiştir.

Taze incir piyasaları her sene olduğu gibi pazarcı esnafının ve komisyoncuların insafına terk edilmiş durumdaydı. Taze incir hasat dönemi 2016 yılında yaklaşık olarak 1 hafta önce başlamış,ilk gün 6 TL’den açılan piyasalar,üç gün sonra 4,5 TL’ye hafta sonunda ise 1,5 TL’ye inmiştir.Aynı dönemde Antalya,İstanbul,Ankara gibi büyük şehirlerde raf ve pazar fiyatları 10-12,5 TL’den seyretmekteydi.

2016 yılında rekolte düşük olmasına rağmen kalitenin yüksekliği, hem iç piyasa fiyatları açısından üreticiyi hem de ihracatta oluşan olumlu hava nedeniyle işletmeci ve ihracatçıyı memnun etmiştir.

2016 yılında kuru incir ihracatı 2016 Temmuz ayı başı itibari ile geçen sezona göre yüzde 24 artışla 61 bin 638 tona ulaştı. Kuru incir ihracatı, geçen sezonun aynı döneminde 49 bin 520 ton olmuştu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre 2 Ekim 2015’te başlayan ihracat sezonundan bu yana 61 bin 638 ton kuru incir ihracatı karşılığı 214 milyon 925 bin dolar döviz geliri sağlandı.

2016 yılının son üç aylık dilimde yapılan ihracatla 65-70 bin ton aralığında ihracat rakamına ulaşacağımızı öngörülmüş ve bu hedef yaklaşık olarak gerçekleşmiştir.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre 29 Eylül 2016 -14 Ocak 2017 tarihleri arasında yaklaşık 32 bin ton kuru incir ihraç edilmiş karşılığında 127 milyon 500 bin dolar ihracat geliri elde edilmiştir.

Bu rakam 2013/14 sezonunda gerçekleştirilen 76 bin 901 ton’luk ihracattan sonra en fazla ihracat yapılan ikinci sezon olmuştur. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.