Takip Et

2018 yılı yaş üve kuru üzüm piyasaları

Kuru ve yaş üzümde, diğer ürünlerde olduğu gibi fiyatlara etki eden en önemli faktörlerden birisi de ihracat olgusudur. Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünün 2017 üzüm raporu verilerine göre ,

“Çekirdeksiz kuru üzüm üreten ilk dört ülkenin yıllık ihracat miktarları 100 – 275 bin ton arasında gerçekleşmektedir. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında ülkemiz ilk sırada yer almakta olup, ülkemizi sırasıyla ABD, İran ve Şili izlemektedir. Uluslararası çekirdeksiz kuru üzüm ticaretinin yarıdan fazlası Avrupa ülkelerine yapılmaktadır. Türkiye ihracatının % 84’ü, ABD ihracatının % 50’si ve İran ihracatının da % 35’i Avrupa ülkelerine yapılmaktadır. Bu nedenle Avrupa ülkeleri önemli bir çekirdeksiz kuru üzüm pazarı durumundadır.”

Yaş üzümde ihracat bakımından 2017'de yüzde 86,7 artarak 196 milyon dolara ulaştı.

2018 yılı yaş üzüm piyasaları ile ilgili olarak,bu ünün en önemli merkezlerinden olan Sarıgöl’ün Ziraat Odası Başkanı Sayın Ali İhsan Ülgen’le konuştuk.

Sayın Ülgen özetle;

“Manisa ili ve dolayısıyla üzüm doğal afetlere en çok maruz kalan ürünlerin başında gelmekte.2018 yılında da Sarıgöl başta olmak üzere Manisa ilinde pek çok üzüm alanı dolu zararına uğradı.

Dolu zararı rekolte yanında kaliteye de olumsuz etki yapmakta. TARSİM’den kalite zararının da karşılanmasını istemekteyiz.Bu konuda tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli ile gerekli görüşmeleri yaptık;ilgilenme sözünü aldık.

Bu yıl üzüm rekoltesi 2017 yılın göre %40 düşük. İhracat kapıları ise açık. Superior ile başlayan yaş üzüm ihracatı sürmekte.”

Sayın Ülgen’in % 40 rekolte eksiği tespiti ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, nin tespiti birbirine uymamakta.Sayın Pakdemirli,"2018 rekoltemizde, aşağı yukarı yüzde 14 kayıp olacak gibi gözüküyor. 2017'deki 310 bin ton kuru üzüme karşılık, aşağı yukarı 261 bin ton olacak gibi gözüküyor. 1 milyon 45 bin ton civarında da üzümümüz var gözüküyor" demektedir.

“İhracat özelliklerine sahip sultaniye üzüm 3 TL’den alıcı bulabilmekte.

İç Pazar malı sultaniye üzümler 1,5-1,8 TL arasında işlem görmekte.

Şaraplık üzümler ise 0,80 TL den satılmakta.

Yaş üzümde üretici maliyetleri karşılanabilmekte.

Kuru üzümde ise Ziraat Odaları olarak beklentimiz 6-7 TL aralığıdır. Bu fiyat talebimizi de Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye ilettik.

TARİŞ Üzüm Birliği’nin kuru üzüm fiyatlarını bir an önce açıklamasını bekliyoruz.TARİŞ’ten de 6,5-7,5 aralığında bir fiyat bekliyoruz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.