Takip Et

ÜZÜM PİYASALARINA SARIGÖDEN BİR BAKIŞ

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin önemli bir bölümünde ülkemizin tarımsal ihracatında önemli bir katkısı bulunan üzüm üretimi ve ihracatı ülke ekonomisine kayda değer katkıda bulunmuştur.

Üzüm iç piyasa fiyatlarının ihracat miktar ve ton başı birim fiyatları le doğrudan ilişkisi olmasına rağmen maalesef ihracat miktar ve fiyatı arttıkça iç piyasa fiyatları, yani üreticinin eline geçen üzüm parası da aynı miktarda artmamakta.

Önceki gün Buharkent Ziraat Odası olarak Sarıgöl, Alaşehir ve Salihli gibi önemli üç üzüm merkezinde üzüm üretimi ve piyasaları ile ilgili olarak bir günlük inceleme gezisi düzenledik. Gördük ki yaş üzüm piyasaları allak bullak. Sultaniye üzümünü 90 Kuruşa satan üretici de var 1,75 TL’ye de…yüzde 100’lere varan bu fiyat farkının temelinde üzüm kalitesi değil tüccarın piyasayı lehine dengeleme, yani fiyat kırma ve üreticinin panik psikozu yatmakta.

İlk olarak genellikle taze sultaniye üzüm üretiminin önemli merkezi Sarıgol’ü ziyaretimizde üzüm üretimi konusunda otorite isimlerden olan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Sayı Ali İhsan Ülgen ile bağlarda inceleme gezileri yaptık; üzüm piyasları ile ilgili bilgi alış verişinde bulunduk.

Sayın Ülgen fiyatlardan yana oldukça dertli.

Geçmiş yılların yaş üzüm fiyatları ile günümüz kıyaslandığında üzüm üreticisinin sürekli kaybeden taraf olduğu görülmekte.

İhracatçı ve tüccar fiyat oluşumunda en büyük rolü oynamakta. Ancak rolleri kendilerine yontmak üzüm üreticisini üzemk üzerine kurgulanmış.

Senaryoda yaş üzüm fiyatını 1,50 TL üzerinden anlaşıp ödeme gücü günü geldiğinde ödemelerin 90 Kuruştan yapılması gibi örnekler o kadar fazla ki…

Üretici hem doğal afetlerden hem de satış fiyatarından dertli.

Üzümü zararına satmamak için,doğal afetlerden dalında korumak amacı ile nerdeyse tüm bağların üzeri plastik örtülerle kapatılmış.

Üzüm üreticisinin sultaniyeden vazgeçmek gibi bir lüksü yok. Atadan dededen itibren sadece üzüm üreten bu çiftçi kesimi de arayış çerisinde.

Sultaniye bağlarına kıyamıyor. Çok az da olsa sultaniye sökümleri mevcut. Özellikle Sarıgöl ve Alaşehir Yeşilyurt’ta yeni sofralık çeşitler yaygınlaşma eğiliminde. Sarıgöl’de sofralık çeşit miktarları% 5’lere ulaşmış durumda.

Başta Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Sayı Ali İhsan Ülgen olmak üzere ileri görüşlü lider çiftçler yurt dışından yeni üzüm çeşitleri getirerek bağlar oluşturmaktalar.

Ali İhsan Ülgen’in Emcelli köyünde meydana getirdiği 31 dekar büyüklüğündeki Michelle Pallieri cinsi üzüm bağı en çok ziyaretçi gören tesislerin başında gelmekte. Bu üzüm cinsinin yüksek fiyattan satılması başta Sarıgöl ve Buharkent olmak üzere üzüm merkezlerine yayılmasına yol açmakta.

Bunun yanında esk Manisa Milletvekili Sayın Hasan Zengin’in Black Finger cinsi üzümü de geleceği aydınlık görülmekte.

Sarıgöl üreticisi dertli ve icralarla karşı karşıya kalma tehlikesi çok yakın.

İlgililerin dikkatine… Bu tür ekonomik sıkıntılar sosyal patlamalara neden olmasın…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.