Takip Et

KÜRESEL ISINMA NEDİR

Küresel ısınma ve kuraklık…

Biribirlerini takip eden neden-sonuç ilişkisi.

Son noktası ise tarımsal üretimin kesilmesi, açlık, dünyanın yaşanamaz bir gezegen haline gelmesi.

En kötü senaryo ise 2035 yılından itibaren yaşadığımız gezegenin sonra geri dönülemez bir şekilde hızla daha fazla ısınacağı,ve 2080 yılından sonra da canlı hayatının sona ereceği.

Geçenlerde bu konuda yapılan uluslararası Glasgow toplantısı sonuç metnine en çok karbondioksit üreten üç ülkeden ikisi olan Çin ve Hindistan’ın şerh koyması.Yani karbondioksit üretimlerini azaltmada isteksiz olmaları.

Peki küresel ısınmayı nasıl somut olarak hisseder, anlar,görürüz?Bu sorunun cevabını zaten yaşamaktayız.Bunun adı da kuraklıktır.Kuraklığın ilk etkilendiği sektör ise gıdanın hammaddesini ve kendisini yaratan tarımdır.

Her ne kadar tarım sektörü ülkemizde ihmal edilen ve ötelenen sektörlerin başında gelse de milli gelir, tarıma dayalı sanayi, destekleme ve tüketim harcamaları içindeki payı, istihdam, dış ticaret, ile insanların zorunlu gıda maddelerini üreten bir sektör olması nedeniyle, ekonomilerden önemli yere sahiptirler.

Ancak tarım doğaya ve doğal afetlere bağlı olarak ve afetlere rağmen iklime bağlı olarak sürdürülen bir ekonomik ve geleneksel faaliyettir.Ülkelerin teknolojileri ne kadar gelişse de tarımın önemini kaybetmesi mümkün değildir.

Tarımın ekonomik bir faaliyet olması nedeniyle, olumsuz iklim değişiklikleri ile ortaya çıkacak üretimdeki değişimler, iniş çıkışlar ve maliyet etkileri, hem ülke hem de uluslararası ticaret açısından önemlidir. Tarım iklim değişikliğinden etkilendiği kadar, iklim değişikliğine de neden olan bir faaliyet alanıdır. Toprak işleme, tarım arazilerinin kullanım değişikliği, gübreleme, ilaçlama ve ürün-gıda arz zincirindeki işlemler, enerji tüketimi, karbondioksit üretimine katkıda bulunmaktadır.

Peki küresel ısınma nedir?

“Küresel ısınma, insan aracılığı ile atmosfere salınan sera gazları olan CO2 (karbondioksit), CH4 (metan),N2O (diazot monoksit), O3 (ozon), CFCs (kloroflourkarbon) ve H2O (su buharı)’nun doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda, dünyanın ortalama yüzey sıcaklığının artması ve iklim yapısında oluşan değişiklikleri ifade etmektedir.”

“Küresel ısınma kavramı; dünya genelinde sıcaklığın sistematik bir biçimde yükselmesini ifade ederken, küresel iklim değişimi ise, küresel ısınmaya bağlı olarak yağış, nem, hava hareketleri, kuraklık gibi diğer iklim öğelerinin de değişmesi olarak tanımlanmaktadır (Çepel, 2003: 125).”

“Güneşten gezegenimize ulaşan kısa dalgalı radyasyon, ışıktan ısıya dönüşmek suretiyle dünyayı ısıtmaktadır. Yeryüzü bu radyasyonun bir kısmını uzun dalgalı kızılötesi ışın olarak uzaya geri yansıtmaktadır. Bu uzun dalgalı kızılötesi ışınların büyük bir bölümü uzaya geri dönerken, diğer bölümü de dünya atmosferinde sera gazları vasıtasıyla tutulu kalmaktadır. Bu gazların atmosfer içindeki miktarlarının artması sonucu, yer kürenin beklenenden daha fazla ısınmasına neden olan bu süreç “sera etkisi” olarak adlandırılmaktadır.”

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.