Takip Et

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ÜRETİMİ NİÇİN TERCİH EDİLMELİDİR?

Bu sorunun cevabını verirken çok değişik ölçütleri ele almalıyız. Bu ölçütler tarımsal, tıbbi, ticari ve ekonomik özellikler içermektedir.

Öncelikle konuyu tüketiciler açısından ele almalıyız ki pazarlama sorunlarına ışık tutabilelim.

Günümüz gıda tüketicisi ne kadar seçici ise sağlık sorunları ile boğuşanlar kadar olası sağlık sorunlarına yakalanmak istemeyen çok büyük bir kitle tükettiği gıdalar kadar sağlığına destek olacak tıbbi ve aromatik bitkileri ve ürünlerini tüketmeyi istemektedir. Aynı şekilde güzelleşme ve bakım ürünlerinde de tercihler doğal aromatik ürünleri kullanmaya yöneliktir.

Türk insanı ise bu ürün grupları açısından oldukça şanslıdır. Çünkü:

BAKA (Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı) “TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER SEKTÖR RAPORU”na göre

“Türkiye tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olmasına rağmen, tıbbi ve aromatik bitki ihracatı henüz istenilen düzeylerde bulunmamaktadır. 2009 yılı verilerine göre yaklaşık 94 milyon dolar civarlarında tıbbi ve aromatik bitki ihracatı gerçekleştirilirken, 9 milyon dolar düzeylerinde de ithalat yapılmıştır”.

“Türkiye gelişmiş ülkelerin bitkisel ilaç, bitki kimyasalları, gıda ve katkı maddeleri, kozmetik ve parfümeri sanayilerinin girdisini oluşturan pek çok bitkisel ürünü florasında barındırmaktadır. Bu bitkisel ürünlerdeki çeşitlilik açısından baktığımızda mevcut türler içinde 8.988 bitki türü doğal, 2.991 bitki türü de endemik türdür .

Türkiye, Avrupa kıtasında bulunan bitki türlerinin %75’ini barındırmakta olup, bunun yaklaşık üçte biri endemiktir.

Endemik bitkilerin 2.282 kadarının yurdumuzun coğrafi bölgelerinden yalnız birisine has oldukları ve sadece o bölgede yayılış gösterdikleri saptanmıştır.

Tıbbi ve aromatik bitkiler Ege, Marmara, Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden toplanmaktadır.

Türkiye’de iç ve dış ticareti yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında yapılan bir çalışmaya göre bitki türü sayısı alt türler de dahil olmak üzere 347 adet olup, bunlardan 139 türün ihracatı yapılmaktadır.”

“Tıbbi bitki ihracatı yapan 110 ülke arasında Türkiye 18. sırada bulunmaktadır. Türkiye, Doğu ve Güney Doğu Avrupa ülkeleri arasında ise ihracatta 5. sırada iken, ithalatta 8. sırada yer almıştır. Türkiye’nin ihracatında önemli olan 16 bitkinin ihracat değeri, 2001 yılında 52 milyon dolar olarak gerçekleşmişken, 2009 yılında 94 milyon dolar seviyesine yükselmiştir .

Ticareti yapılan tıbbi ve aromatik bitki türleri içerisinde yağ gülünün yanı sıra kimyon, kekik, anason, rezene, çemen, kişniş, nane ve çörekotunun kültürü yapılmakta olup, bu bitkilerin üretimleri diğer kültür bitkilerine oranla oldukça sınırlıdır.”

“Genelde tıbbi ve aromatik bitkiler ham halde ihraç edilmekte olup, düşük katma değer yaratmaktadır. Temizleme, ayıklama, sınıflandırma, toptan veya perakende paketleme işlemleri dahi sınırlı sayıda baharat ve bitki çayı üretiminde uygulanmaktadır.”

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.