Takip Et

JEOTERMAL SİSTEMLERİN BAZI ÇEVRE ETKİLERİ

Jeotermal hakkında,özellikle olumsuz çevre etkileri ve tarıma zararları konusunda , Jeotermal imtiyaz sahibi yetkilileri zararlanmalar konusunda ya inkara gitmekte ya da bu konuda konuşmayı iş birliği yaptıkları yandaşlarına bırakmaktadırlar.

Pek çok politikacı ve bürokrat “kraldan fazla kralcı” kesilerek jeotermalin çevre sorunlarını örtmek için ellerinden geleni esirgemiyorlar. En çok “jeotermal işletmelerin zararları konusunda bilimsel yayın yok” iddiasını ileri sürmekteler ki bu iddia kökten yanlıştır,geçersizdir.Bu alanda onlarca akademisyen hala çalışma yapmakta,çevre mühendislikleri tespit ve araştırmalarını sürdürmekte,yüzlerce eser ve araştırma da yayın hayatındadır.

Bu düşünce tamamen yanlıştır.İlk aklıma gelenleri sıralayacak olursam:Prof.Dr.Niyazi Aksoy,Mebrure Badruk,Doç. Dr Sevgi Tokgöz Güneş,Prof Dr.Mustafa Bolcalı vs.akademik anlamda geniş biçimde çalışma yapan hocalarımızdı.

Jeotermalin tarıma etkileri konusunda Dr.Sunay Dağ, Prof Dr.Mustafa Bolcalı’nın çalışmaları dikkate değerdir.

Buharkent ve çevresinde laboratuvar verileri sonucuna dayalı olarak bilimsel araştırma yapan Gülsüm Poyraz ve Simge Er yakın zamanda değerli birer çalışma yapmışlardır.

Konu ile ilgili olarak saymadığımız Türkçe çalışmaların yanında İngilizce çalışmalar sayılamayacak kadar çoktur.

Jeotermalin çevre zararları yer altı ve yer üstü sularına, arsenik,nitrit ,nitrat başta olmak üzere 20 ye yakın insan,bitki ve hayvana zarar veren kimyasalın karışması;

Suların Ph derecelerinin artması, bor birikimi,SAR oranlarının yükselmesi,ve suların 5.-6. Sınıf su seviyesine inmesi,sonucu hiçbir alanda kullanılamaması;

Tarım topraklarında Ph yükselmesi, çoraklaşma, tuzlanma, bor birikimi diğer ağır metallerin düzeylerinin hızla yükselmesi;

Jeotermal tesis kurulmasından itibaren çevreye ve tarıma etkileri;

Bu alanda tarafımızdan 2011 yılında basılan “JEOTERMAL ENERJİ ÇEVRE VE TARIM “ adlı çalışmamızda konular ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Hükümet ve devlet, dolayısıyla yerel ve merkezi bürokrasi de halkın,çevrenin,üretimin yanında yer alan politikalar oluşturmalıdır.

AKSİ HALDE: Jeotermal etkinliklerin sosyal ve dönülmez bir noktaya evrilmekte olması,korkarım sosyal patlamalara yol açabilecek biçimde ,sosyolojik anlamda doğal mecrası içinde ,sosyolojik kanunlar gerçeğinde gelişmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.