Takip Et

Mevzuat açısından türk incirciliğinin durumu ve mevzuat önerileri-4 Ethepon kullanımı ile ilgili mevzuat

İncir için ikinci büyük tehlike de burada başlamaktadır. Adına incir üreticisi diyemeyeceğimiz bazı açıkgöz ve geleceğimizi ve incirin olumlu şöhretini düşünmeyen, çok az sayıdaki üreticinin olgunlaşmanın hemen öncesinde, inciri daha erken olgunlaştırmak ve hemen, daha çok kazanmak amacı ile incir ağacına ruhsatlanmamış bazı ürünleri kullanarak incirin imajını zedelemektedirler.

Genelde kullandıkları ürün Ethephon olarak sınıflandırılan günümüzde gıdadan çok makineli pamuk hasadında yaprak döktürücü ve koza açtırıcı olarak kullanılan bir ürün. Bu ürünün incir ağaçlarına pulvarizatör ile atılması sonucu incir doğal özelliğini kaybetmekte, ağacın yaprakları erkenden dökülmekte, zamanında toplanamayan taze ve ham incirler çürümekte ve pazar özelliğini kaybetmektedir.

Bu zirai ürün ham meyveyi sarartmakta, olgunlaşmış görüntüsü vermektedir. Ancak incirin darısı meydana gelmemiş, tat kazanmamış, raf ömrü ise hemen hemen bir günün altında kalacak şekildedir. Pazara ve manava ulaşmadan çürürken, dalında kalanlar ise çatlamakta, çürümekte ve asla kuruması mümkün olamamaktadır. Bu konudaki denetimlerin mevsiminde, bahçede, nakliye esnasında, toptancı hallerinde ve pazarlarda tam olarak yapılması gerekmektedir.

Ethephon kullanımının önlenmesi için öncelikle incir üreticisi bu ürünün kullanımının sonuçları hakkında eğitimden geçirilmelidir. Ardından Ethephon kullanımının önlenmesi için denetimlere önem verilmelidir.

Ethephon kullanımında Aydın inciri için için ise alınması gereken tedbirler vardır ki bunlar taze incir üretim ve ihracatı için elzemdir.

•Her ilçe için İl İdare Kanunu gereğince ilk hasat tarihleri belirlenmeli; bu tarihler öncesinde pazar ve hallerde incir satışı yapılmamalıdır.

•Ethepon kullanımı sert tedbirlerle önlenmeli kullananlar hakkında para cezaları en üst sınırdan uygulanırken Türk Ceza Kanunu'na bu konuda hapis cezaları eklenmeli.

•Aydın Ticaret Borsası bünyesinde bulunan “kalıntı analiz laboratuvarı” Ethepon kullanımını tespit edebilecek “kit” sahip olabilmek için 2015 yılı üretim sezonu öncesinde girişimlerini başlatmalıdır. Bu girişim en kısa sürede sonuçlandırılmalıdır.

•Taze incir üretimi safhaları, zirai ilaçlama metot, teknik ve zamanlamaları İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Ziraat Odaları, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu işbirliği içinde izlenmeli, denetlenmelidir, bu konuda İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne olduğu gibi Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu’na da yayınlanacak yönetmeliklerde yetki verilmelidir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.