Takip Et

BİTMEYEN SORUN: ET

Gerçekten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Eşref Fakıbaba’nın işi çok zor.

İyi niyetiyle ne kadar çabalarsa çabalasın ne İsa’ya yaranabilmekte ne de Musa’ya…

Çevresinde lobilerin sözcülüğünü yapmayı asli vazife edinmiş onlarca üst bürokratla mı uğraşsın, yoksa bu bürokratları avucunun içinde tutan maden, enerji, et ithal lobileriyle mi?

Sayın Fakıbaba Aydın ziyareti için topraklarımıza adım attığında, çevresini kuşatan bu memurin-i ekabir,”JEOTERMALİN ZARARSIZLIĞINDAN (!) SÖZE GİREREK”, Sanki, okuma ve literatür tarama alışkanlıkları varmış gibi, jeotermal konusunda bilimsel araştırmaların olmadığı konusunda ikna ettiler.Gerçekte ise jeotermalin çevre ve tarıma zararları hakkında Türkçe ve yabancı dillerde yüzlerce bilimsel araştırma mevcuttur.Hele Aydın ili için yazılmış onlarca akademik araştırma bulunmaktadır.

Gelelim konumuza… Sayın Bakan haklı olarak et fiyatlarını düşürmek istedi. Et fiyatlarının 60-100 TL arasında oluşmasının en önemli müsebbiplerinden olan 20 bin kasaba rağmen “markette satış” gibi güzel bir çözüm buldu.

Öncelikle şunu ifade edelim ki et fiyatlarındaki rahatsızlık ve bu konudaki talimatın Sayın Cumhurbaşkanı’ndan geldiği kesindir.Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı’nın yurtdışı seyahatlerinde yer alan konulardan birisi de “et ithaldir”

Tarım kesimi olarak et ithalinin karşısında olduğumuzu ifade edelim. Et ithalatı kalıcı çözüm değildir.Kalıcı çözüm damızlık hayvan sayısının artırılmasıdır.Birileri ithalattan mutlaka para kazanacaksa Türkiye şartlarına uyabilen damızlık sığır,koyun,keçi ithalatından kazansın.

Btaıda et fiyatları bizden çok daha ucuz.Hele satınalma güçleri dikkate alındığında en ucuz gıdalar sınıfında.

Bizde ise fakirin eti ekmekti. Ancak Fırıncılar Odası da neredeyse ekmeği “satın alınamaz” hale getirmek üzere.

Eti ucuzlatmanın uzun vadede iki yolu var:Bir, damızlık sayısını artırmak,iki,tüketilen et çeşitliliğini artırarak tüketimde alternatif yaratmak.

Bu konuda TZOB(Türkiye Ziraat Odaları Birliği )Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar önerilerde bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et tüketiminin koyun, keçi, hindi, kaz ve ördek gibi hayvanların etleri ile çeşitlendirilmesi gerektiğini bildirerek, yeni bir çözüm önerisi sundu.

Devamı yarın... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.