Takip Et

2015 yılı Türk tarımının değerlendirmesi tavuk eti ve yumurta üretimi-2

Dünkü yazımızda bahsettiğimiz gibi “Türkiye’de tavukçuluk sektörü 1970’li yıllarda aile işletmeleri şeklinde, pahalı ve sınırlı üretim kapasiteleriyle faaliyette bulunmuştur. 1980’li yıllara gelindiğinde kanatlılara yönelik entegre tesislerin çoğalması ve sözleşmeli üretim modelinin uygulanması ile sektör, önemli bir yapısal değişim göstermiştir. Bu değişimin sonucunda kanatlı sektörü üretim planlamasını yapabilen ve ülke ihtiyacını karşılayabilen önemli bir üretim dalı haline gelmiştir. 1990’lı yıllarda ise büyük yatırımlar yapılarak dünya standartları yakalanmış ve üretim sürekli artırılarak bu günlere gelinmiştir. 2000’li yıllarda kanatlı sektörünün AB uyum çalışmaları başlamış ve 2005 yılında Türkiye’nin AB Ülkelerinin kanatlı eti ithal edebileceği üçüncü ülkeler listesine girmesi için karar alınma aşamasına gelinmiştir. Ülkemizde bugün üretilen beyaz etin yaklaşık %80'i son derece modern tesislerde gerçekleştirilmektedir.”

FASON ÜRETİM

Günümüzde etlik tavuk üretimi, fason olarak yapılmaktadır.Piliç eti üretim şirketleri, üreticinin adeta kafesini ve işçiliğini kiralamakta, feed konversion adı verilen yemin ete dönüşüm oranına göre üreticiye yetiştirme pirimi ödemektedir.

“Etlik piliç üretimi yapmak isteyen üretici; ya kendisi bağımsız olarak ya da piyasada çoğunlukla uygulanan çeşitli entegre firmalarla sözleşme imzalayarak üretime başlar. Üreticinin kendi başına üretime başlaması durumunda; sağlık, altlık, civciv, yem, ilaç, nakliye, kesimhane, paketleme ve pazarlama işlemleri için bizzat kendisi değişik firmalarla ilişki kurar. Bu sistem zor ve zahmetli bir iştir. Diğer yöntem olan entegre firmalarla sözleşme imzalayarak üretime başlaması durumunda; yukarıda sayılan tüm işlemleri entegre firma üstlenir. Üretici yalnızca civcivleri büyütüp kesimlik piliç oluncaya kadarki bakım ve idaresini yapar. Et tavukçuluğunda üretici, civcivleri damızlıkçı işletmeden alır. 35-42 gün arasında bu civcivleri 2 kg kadar büyütür ve satar. Daha sonra kümesini 15 gün kadar temizler, dezenfekte eder ve yeni civcivler alıp yeni bir üretim yapar. Buna göre bir üretici yılda 4 ile 7 sefer üretim yapabilir.”

YUMURTA ÜRETİMİ ARTTI

Türkiye, 1970’li yıllarda başlayan yumurta üretimi altyapısını sürekli geliştirerek ve kalitesini yükselterek dünya yumurta üretiminde ilk 10’da yer almaktadır. Sürdürülebilir bir yapıya sahip Türk yumurta sektörü, hem kendi insanının hayvansan protein ihtiyacını karşılamakta hem de birçok ülkeye yaptığı ihracat ile insanlığın beslenmesine katkı sunmaktadır.

“Günümüz yumurta tavukçuluğunda ise yumurta tavukçuluğuna başlamak için üretici genelde 16 haftalık “yarka” denilen dişi tavukları alıp kümesini doldurur. Yumurtacı işletmeler, genelde üst üste 2-3 hatta bazen 4-5 kafes şeklinde yer alır. Bu kümesler yumurta tavuğu ile doldurulup, hayvanlar, sürekli yem tüketip yumurtlamaktadır.”

“Yumurta tavukçuluğunda 1 kg. yumurta için harcanan yem miktarı da 2,1-2,2 kg civarındadır. Tavukçulukta beslenme, üretimin karlı olabilmesi açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü tavukçuluk işletmelerinde yapılan tüm harcamaların yaklaşık %70’ni yem harcamaları oluşturmaktadır.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.