Takip Et

Tıbbi ve aromatik bitkilerin sınıflandırılması

Tıbbi ve aromatik bitkiler bitki grupları içinde ayrı bir bölüm olarak sınıflandırılmıştır.

Bu bitkileri Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Dr. Burçak Yüksel ve arkadaşlarınca hazırladığı sektör raporunda şu şekilde bir sınıflandırılmaya gidilmiştir.

“Baharat Bitkisi: Yiyeceklere aroma vermek için kullanılan bitki kısımları ve bunların karışımlarıdır. Baharat bitkilerinin büyük bir kısmı tıbbi özellik taşır.

Kokulu Bitkiler: Parfümeri ve kozmetik ürünlerde kullanılır. Örneğin gül, yasemin, lavanta vb.

Drog: Çiçek, meyve, yaprak vb. çeşitli kısımları tedavi maksadıyla kullanılan, kurutulmuş tüm veya parçalanmış olarak ticarete harcanmış bitki kısımlarına denir.

Tıbbi aromatik bitkilerin kullanılan kısımlarına göre de sınıflandırılmaktadır. Ve bu bitkilerin kökünden meyvesine kadar pek çok bölümleri insan sağlığı amacı il doğal haliyle veya işlenerek tüketilmektedir. Örneklendirecek olursak;

(Ot): Toprak üstü kısımlar, Adaçayı, Hindiba

(Yaprak): Nane, Adaçayı, Melisa

(Çiçek): Papatya, Hatmi

(Meyve): Kuşburnu, Anason, Kişniş

(Tohum): Keten, Çemen

(Kök): Kedi Otu, Meyan Kökü

(Rizom): Meyan Kökü, Ayrık

(Yumru) :Salep

(Soğan): Sarımsak.

Diğer bir konu ise “endemik bitkiler” konusudur. Anlamı ise;

“Yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren bitki türlerine endemik bitki denir. Endemik bitkiler, iklim değişmelerinde ve özel ekolojik koşullarında oluşur. Endemik bitkiler bir ülkenin bir bölümünde yetişebileceği gibi birkaç metrekarelik bir alanda da yetişebilir. “

Ülkemiz de bu açıdan oldukça şanslıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.