Takip Et

KURAKLIK TANIMLAMASI

Kuraklık denilince aklımıza yağmur ve kar yağışlarındaki eksiklikler gelmektedir.

 

Gerçekte ise kuraklığı daha geniş bir çerçevede ele almak gerekmektedir.

 

Kuraklığı nem miktarındaki geçici dengesizlik, o bölgedeki su kıtlığı ile ilişkisi olarak tanımlayabiliriz.

 

Kuraklık doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda herhangi bir yerde meydana gelebilir. Günümüzde yaşanan kuraklığı bilim insanları iki ana nedene bağlamaktadırlar.

 

Birinci neden dünyamızın güneş etrafında dönerken çizdiği yörüngenin elipsten daireye doğru evrilmesi ve sonucunda mevsim kaymalarının oluşumudur. İkincisi ise atmosferimizde insan-sanayi- marifeti ile biriken sera gazlarındaki sürekli artış ve dolayısıyla atmosferin ısınmasıdır.Ve kuraklık yalnızca fiziksel bir olay veya bir doğa olayı olarak değil, insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak görülmelidir.

 

Kuraklık doğal afetler içerisinde, pek çok bilim adamına göre göre en önemli doğal afettir.

 

Kurak ve karasal iklimler nem eksikliğinden ve yüksek değişkenlikteki yağıştan dolayı kuraklığa karşı daha hassas konumdadırlar. Kuraklık genellikle yavaş gelişir, sıklıkla uzun bir süreklilik gösterir ve atmosferik tehlikeler içinde tahmini en az olanı olması ile birlikte etkileri çok geniştir.

 

Kuraklık zamanla (yağış mevsiminin başlamasında gecikmeler, ürün büyüme mevsimi- yağış zamanının ilişkisi) ve yağışların tesirleri (yağış yoğunluğu, sayısı) ile ilişkilidir. Yüksek sıcaklık, şiddetli rüzgâr ve düşük nem miktarı gibi diğer değişkenler birçok bölgede kuraklıkta etkili olur.

 

Kuraklık,genellikle herhangi bir mevsim veya bir zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelir. Kuraklık hesaplamalarında bir bölgedeki yağış, buharlaşma ve terleme arasındaki dengenin uzun süreli ortalaması göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Su kaynaklarına olan bağımlılığı nedeniyle toplum üzerinde çeşitli etkileri vardır. Uzun süreli kuru hava nem azlığı yaratarak bitki, orman ve su kaynaklarında azalmaya sebep olur ve neticede, ciddi çevresel, ekonomik ve sosyal problemlerin ortaya çıkar.

 

Kuraklık sadece çiftçiyi etkilemez. Su yokluğu içme sularımızı sanayi kesimini ve kullanma sularına ihtiyaç duyan her insanı etkilemektedir.

 

Orman varsa su da vardır.

 

Aklımıza hemen, güncel olan Akbelen ormanlarındaki ağaç katliamı geldi değil mi?

 

Haklısınız ülkemizin birçok bölgesinde orman yangınları sürerken su kıtlığının en yüksek olduğu illerden birisi olan Muğla’da ağaç kesmek de neyin nesi?

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.