Takip Et

DANİMARKA’DA KOOPERATİFÇİLİK

Danimarka yüzölçümü ve nüfusu bakımından küçük bir İskandinavya ülkesidir.

Nüfusu yaklaşık olarak 5,5 milyon olan Danimarka’da, kullanılabilir toprağın %65’i tarım alanıdır. Bu rakam Avrupa coğraftası için oldukça yüksektir.

Bir küçük sanayi ve hizmet ülkesi olan Dnimarka’da nüfusun yaklaşık olarak % 5’i tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Tarımın, ticaret içinde önemli bir payı vardır, tarım ürünlerinin komşusu Holanda gibi %75-80’i ihraç edilmektedir.

Avrupa’nın pek çok ülkesinde olduğu gibi Danimarka’da kooperatifçilik 19. yüzyılın sonlarında başlamıştır.

Danimarka’daki kooperatifçilik hareketinin gelişmesinde, Halk Okullarının önemli bir rolü vardır .19. yüzyılda açılan bu okullar tarım nüfusunun bilinçlendirilmesi için önemli bir rol oynamışlardır.

“1880’li yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak, büyük kapasiteli süt ve süt ürünleri işletmeleri kurulmuş, ham sütün temini için süt üreticileri kooperatifler altında örgütlenmişlerdir. “

“1900’lerin başında yumurta üretimi yapan çiftçilerin büyük bir kısmı pazarlama kooperatiflerini kurmuşlar ve 1960’lara kadar Danimarka’daki çok amaçlı tarımsal kooperatiflerin kuruluş süreci devam etmiştir. Bu tarihten sonra ise kooperatifçiliğin rasyonalizasyon süreci başlamış; küçük ve güçsüz kooperatifler yatay olarak aralarında birleşirken, dikey olarak da üst örgütlenmelerine ağırlık vermişleridir. Bu birleşmeler sonucunda tarım işletmelerinin sayısı azalmış ancak daha büyük ve rasyonel işletmeler oluşmuştur. Bu gelişmeler sayesinde Danimarka’da bugün 33.000 tarım işletmesinden elde edilen üretim, ülkenin kendi ihtiyacının üç katı kadardır. Danimarka, dünyada işlenmiş tarımsal ürünleri üreten en büyük grupların arasında yer almaktadır. “ (*)

1903-1992 yılları arasındaki süreçte Danimarka’da tarımsal üretim yapan çiftliklerin sayısı ilgi çekici bir gelişme göstermiştir.

Yıllar Çiftlik Sayısı

1903 260 000

1939 210 000

1964 175 000

1992 75 000

Çiftlik sayısı azalmasına rağmen üretim miktarı ve getirsi ters oranda artmıştır.Bunun da en önemli nedeni Danimarka ‘da tarımın ve kooperatfçiliğin sağlam bir yapıya sahip olmasıdır.

Ancak belirtmek gerekir ki sağlam ve işlek ve akılcı bir yapısı olmasına rağmen hala bir kooperatifçilik yasası bulunmamaktadır.

Danimarka’da tarımsal üretimin temelinde çiftlikler ve bağlı oldukları kooperatifler yatmaktadır.

Bu yapı ülke ekonomisine oldukça yüksek bir gelir sağlamaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.