Takip Et

2015 yılı Türk tarımının değerlendirilmesi hububat-2

Ülkemizde 2014 yılında yaşanan olumsuz iklim koşulları ülkemiz buğday üretimi 2013 yılına göre yaklaşık olarak %15 azalışla 19 milyon ton, arpa üretimimiz ise %20 azalışla 6,3 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.

2015 yılında iklim şartlarının hububat üretimi açısından uygun seyretmesi nedeniyle buğday üretiminin geçen yıla göre %18 artışla 22,6 milyon ton, arpa üretiminin ise %27 artışla 8 milyon ton olarak gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

2014 yılında 5,95 milyon ton olan mısır üretimi 2015 yılında %7,6 artışla 6,4 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.

TMO tarafından 2015 yılı alım fiyatları 15 Haziran 2015 tarihinde; %12,5-12,9 Makarnalık buğday için 976 TL/Ton, %12,5-12,9 proteinli Anadolu kırmızı/beyaz sert buğdaylar için 862 TL/Ton, %12,5-12,9 proteinli diğer kırmızı/beyaz buğdaylar için 819 TL/Ton, Arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 645 TL/Ton olarak açıklanmıştır

Bu fiyatları yakın geçmiş yılların fiyatları ile kıyasladığımızda,2013 yılında Anadolu kırmızı/beyaz sert buğdaylar için 720 TL/Ton, beyaz buğdaylar için 685 TL/Ton, Makarnalık buğday için 765 TL/Ton, ekmeklik buğdayın 620 TL/Ton olduğunu görmekteyiz.

2013-2014 yılları arasında hububat fiyatlarında gözle görülür bir artış olmasına rağmen, bu artış TMO fiyatları ile ilgili olup, TMO ‘nun bu dönemlerde fiyatları geç açıklaması tüccarın işine yaramış, borç içindeki üretici,bir an önce borcunu kapatmak amacı ile buğdayını ucuz fiyata elden çıkarmıştır.

Pazarlama konusunda TMO’nun attığı adımlar ve politikalar olumlu değerlendirilmelidir. Hububat tarımının pek çok sorunları bulunmaktadır. Bunlar da acil çözüm beklemektedir.

TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar, hububat üretiminde radikal değişiklikler teklif ederek yeni hedefler ortaya koymaktadır.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayda 30 milyon ton üretimin hayal olmadığını bildirerek, "buğdayda ekim alanları, yeniden 9,4 milyon hektarın üzerine çıkarılabilir. Bu rakama ulaşılırsa, üretim 26-27 milyon tonu bulur. Verimde yüzde 10'luk bir artış halinde üretim 30 milyon tona dayanır. Bu potansiyel ülkemizde var" dedi.

Bayraktar, ekimi büyük ölçüde tamamlanan buğdayla ilgili yaptığı açıklamada, Anadolu'nun en önemli bitkisel ürünü buğdayda yeni bir üretim artışı atağına girişilmesi gerektiğini belirtti.

ABD, Fransa, Kanada, Almanya, Avustralya gibi gelişmiş ülkelerin aynı zamanda büyük buğday üreticileri olduğunu vurgulayan Bayraktar, sulama olanaklarının artması ve üretimin yeterli olması dolayısıyla buğdaydan diğer ürünlere bir yönelme olduğuna dikkati çekti.

Buna rağmen, ülkemizde hala tarımsal üretim yapılabilecek büyük alanlar bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: "Halen teknik ve ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektar alanın 2,4 milyon hektarını, sulama yatırımları tamamlanamadığı için sulayamıyoruz. Sulama yatırımları bir an önce tamamlanıp bu alanların sulamaya açılması lazım. Sulama yatırımlarımızı tamamlayamadığımız için tarımsal alanlarımızın önemli bir bölümünü nadasa ayırıyoruz. Bu alanların azaltılması, üretime kazandırılması gerekiyor. Verimli tarım arazilerimizin korunması da çok önemli. Türkiye'nin kaybedecek bir dekar bile verimli tarımsal arazisi olmadığını herkesin idrak etmesi gerekiyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.