Takip Et

SÜS BİTKİLERİ SEKTÖRÜ

Süs bitkileri ülkemizde dar bir alanda (İstanbul,Yalova,İzmir,Antalya) tarımı yapılan ve en az önemsenen tarımsal üretim dallarından birisi.

Önceki akşam Tv DEN’de “TARIMDA GÜNDEM” programında konumuz süs bitkileri idi.Konuğum ise ösüs bitkisi üreten bir özel firmada çalışan Ziraat Yüksek Mühendisi Sayın Cumali Kılıç idi.Canlı yayınımızda keyifli ve doyurucu bir sohbet yaptığımız inancındayım.

Süs bitkileri sektörü kendi içerisinde1. Kesme çiçekler 2. Dış mekân süs bitkileri 3. İç mekân süs bitkileri 4. Doğal çiçek soğanları olmak üzere dört bölüme ayrılmaktadır.

Ülkemizde 2016 yılı süs bitkileri üretim değeri yaklaşık 4 milyar TL’dir. 3 yılda sektör, yaklaşık 170 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmi yaratmıştır. 2016 yılı ithalatı 87,2 milyon dolar civarındadır. En fazla ithalat canlı bitkiler faslında gerçekleşmektedir.

Sektördeki doğrudan istihdam 75 bin civarındayken dolaylı istihdam 700 bine yaklaşmaktadır. Seralar için dekara 3 kişi, açık alanda ise dekara 1 kişi yeterli gelmektedir.

Dünyada ise ihracat açısından bu sektörde önde gelen ülkeler Hollanda, Kolombiya, Almanya, Ekvator, İspanya, İtalya, Kenya, Danimarka ve ABD.

Biz ise 26. Sırada yer almaktayız.Gerçekte ise Rusya gibi 2 milyarlık bir Pazar yanıbaşımızda beklerken biz 170 Milyon dolarlık ihracatla yetinmekteyiz.

Sekörün zorlukları ve maliyetleri bakımından AB ülkelerinden bazıları süs bitkileri üretimini Afrika’ya kaydırmışlardır.

Sekör raporuna göre dış piyasaların özellikleri;

“Oldukça rekabetçi bir sektör olan süs bitkilerinde Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarında önemli üretici ülkeler yer almaktadır. Süs bitkileri sektörü zaman içerisinde üretim maliyetlerinin düşük olması, ekolojik koşullarının elverişliliği, geniş topraklara sahip olunması ve uluslararası şirketlerin yatırımları ile Kolombiya, Kenya gibi ülkelere kaymış ve bu ülkeler önemli ihracatçı ülkeler konumuna gelmişlerdir. Süs bitkileri dış ticaretinde Afrika ve Asya ülkelerinin giderek daha da önem kazanması beklenmektedir. Özellikle Avrupa’daki üretim maliyetlerinin (özellikle işçi ve enerji) yüksekliği ve sektörün rekabetçi yapısı süs bitkileri üretiminde Afrika ve Asya kıtalarına rekabet avantajı sağlamaktadır42. Öte yandan Hollanda, İtalya gibi ülkeler üretim alanlarını aynı tutsalar bile yüksek teknoloji ve Ar-Ge çalışmaları ile verim artışı göstermektedirler.” Olarak karşımıza çıkmaktadır.

“Dünya süs bitkileri ithalatı rakamlarını incelediğimizde 2015 yılında dünyada 17.6 milyar dolar değerinde süs bitkisi ithalatı gerçekleşmiştir. Dünya süs bitkisi ithalatında ilk üç ülke Almanya, Hollanda ve ABD olmuştur. Bu üç ülke ortalama 2.2 milyar dolar değerinde ithalat gerçekleştirmiştir.”

“Hollanda, Avrupa pazarına yakın olması ve sahip olduğu mezatlar ile Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine ve yakın coğrafyaya özellikle kesme çiçek ürün grubunda satışta liderdir. Hollanda’nın söz konusu üstünlüğü süs bitkileri alanında sahip olduğu yüksek teknoloji ve ıslah çalışmaları ile sürekli yeni çeşitler geliştirmesinden gelmektedir.”(*)

(*):Süs BitkileriSektörü Ulusal Strateji Raporu-2017 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.