Takip Et

BEKİR ONGUN’UN ARDINDAN

Geçtiğimiz Çarşamba günü 21. Dönem Aydın Milletvekili Bekir Ongun’u kaybettik.

1970’li yılların başında henüz 14-15 yaşında yeni yetme gençler iken, ülkemizi saran terör belasının o günkü üreticilerinden birisi Sovyet Rusya idi.ABD emperyalizmine karşı doğan tepkileri iyi değerlendiren Sovyet Rusya Türk gençliği arasında yüzlerce dernek,illegal parti,gençlik örgütü,sendika vb. kuruluşlarla ülkeyi kan gölüne çevirmeye başlamıştı.

1969’lu yıllardan , Kızıl Sovyet emperyalizmine karşı milli bir oluşum olarak “Ülkücü Hareket” gelişmeye ,teşkilatlanmaya başlamıştı.

Bizler de Merhum Bekir Ongun ile beraber bu teşkilatlanmada fiilen görev aldık.

İşte o yıllarda Sevgili Bekir ile beraber Burhaniye Ülkü Ocakları’nın kurucusu olma şerefini yaşadık.

Burhaniye Orta Okulu’ndan sonraki yıllarda biz Bolu Öğretmen Okulu’na devam ederken, Bekir ongun ise Kuyucak Lisesi’ne kaydoldu.

3 yıllık liseyi “sol görüşlü” İngilizce öğretmeninin organizasyonu ile ancak altı yılda bitirebildi.Ardından Buca Eğitim Enstitüsü’ne başladı.Babasının yoksulluğu nedeni ile Tariş’te ve Alağa Rafinerilerinde işi olarak çalışmaya mecbur kaldı.

İzmir yüksek okul ve üniversitelerinde komünist-sosyalist örgütlenmenin yoğunluğu ve farklı görüştekilerin öğrenime devam edememeleri üzerine tekrar sınava girerek Ankara Üniversitesi DTCF Edebiyat Bölümünü kazandı.

1980 sonrası verilen hak sonrası kaydını tekrar Buca Eğitim Enstitüsü’ne aldırarak öğretmenlik mesleğine başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na pek çok görevde bulundu.Kuşadası,Çivril,Baklan ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerini üstlendi.

Ankara’da bulunduğu yıllarda İLK-SAN yönetim kutulu başkanı olarak soyulmuş,soğana çevrilmiş bu kurumu kelimenin tam anlamı ile “adam “ etti.

1999 Genel seçimlerinde Sayın Ali Uzunırmak ile beraber ilk defa MHP Aydın milletvekili olarak meclise girdi.

Çalışkanlığı, alçak gönüllülüğü ve dürüstlüğünden hiç bir şey kaybetmeden 3,5 yıl milletvekilliği yaptı. Ancak reklamını yapmazdı.

Niye dediğimizde, Halk bilmiyor mu, cevabını verirdi.

Hatta 17 km.yolunu,telefon sistemini,camisini,köy konağını tüm tarımsal gereksinimlerini inşa ettiği bir köyden kendisine oy çıkmayınca köy muhtarına sitem dahi etmedi.

En önemli özelliği dürüstlüğü idi. Milletvekilliği sona erince pek azı gibi köşeyi dönmeden TBMM’den ayrıldı.Seçim dönemi harcamalarını ödeyebilmek için kayın babasına ait son tarlayı satmaya mecbur kaldı.

TBMM sonrası bazı sonuçsuz siyasi oluşumlar içinde yer alsa da,o oluşumlarla karakteri uyuşmadığı için kısa zamanda terk ederek “Türk Milliyetçiliği Düşünce Kuruluşları” nda gönüllü görev aldı.

Cenazesinde vefalı dostları vardı. Buharkent Çarşı Camisi’nde kılınan öğle namazına müteakip Buharkent Meydanı’nda Ongun için düzenlenen cenaze törenine, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Buharkent Kaymakamı Cafer Kaymakçı, İlçe Jandarma Komutanı Tevfik Vural, İlçe Emniyet Amiri Ali Rıdvan Onat; Ongun’un dönem milletvekili arkadaşları MHP Kütahya Milletvekili Seydi Karakuş, MHP Malatya Milletvekili Hasan Basri Coşkun, MHP Ağrı Milletvekili Nidai Seven; Denizli Milletvekili Ali Keskin,eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ali Rıza Gönül,Denizli Milletvekili Beyhan Aslan,emekli öğretmenler,eğitimciler,MHP’nin daha çok MHP’den dışlanmış ak sakallı mensupları,Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç, AK Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Ertürk, İYİ Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, vatandaşlar ve Ongun'un akrabaları katıldı.

Cenaze töreninde sadece vefalı (!) MHP yöneticileri yoktu. Genel başkanlarından korktuklarından olsa gerek….Sadece ve sadece Sayın Deniz Depboylu’nun çelengi…

Sayın Recep Taner’in anlatımı ile Aydın ve Buharkent’e pek çok hizmet verdi,vermeye çalıştı.Ancak milletvekili olduğu dönem ,iki deprem,bir büyük ekonomik kriz,Kemal Derviş olayı ve Devlet Bahçeli’nin olağan yanlış kararları nedeni ile kendisi açısından şanssız bir dönem oldu.

Ve Bekir Ongun da aradan geçen 15 yılda pek çok kesim tarafından,hızla akışan olaylar arasında unutuldu gitti.

1980 yılında Denizli’ye Merhum Alparslan Türkeş’in mitingine giderken aldığı sol örgüt kaynaklı kurşun,İzmir ve Ankara’nın kanlı günlerinde Allah’ın takdiriyle ömrünü sürdüren Bekir,sonunda kansere yenildi…

Sayın Recep Taner’in cenaze töreninde Buharkent Belediye Başkanı Sayın Mehmet Erol’dan ricası önem taşımaktadır.

MHP’nin cenazesine katılmama vefasızlığına karşı hizmetleri ile Bekir Ongun’un bir Buharkentli olarak adının kalıcılaşması için Organize Sanayi veya başka bir cadde,tesis veya kuruma verilmesi üstün bir vefa örneği olacaktır.Sayın Mehmet Erol da olgunluk ve üstün hoşgörünün insanıdır.

Merhum Bekir Ongun’a rahmet diliyorum.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.