Takip Et

İLEK ÜRETİMİNDE EKSİKLERİMİZ

Aydın ve İzmir illerinde yoğunlaşmış olan sarı lop çeşidi incir için üretim aşamalarından birisi bölge ağzında “ilek” olarak adlandırılan erkek incir meyvelerinin dişi incir ağaçları ile buluşturulma etkinliğidir.

 

Bu işlem incirin kalite ve rekolresi için son derece önemlidir.Çünkü bu işlem yapılmadığı takdirde;

 

• İncir meyveleri döllenmediği için içi boş,çekirdeksiz,tatsız ve küçük olacaktır,

• Zayiata uğrayan meyve sayısı azalacaktır.

• Meyvenin taze ve kurusunda “albeni” kaybolacaktır.

 

İlek, incir üreticisi için incir meyvesi kadar önemli ve gereklidir. Korunması ve hastalıklardan arî olarak incir üreticisine ulaştırılması gereklidir. Bunun için de alınması gerekli tedbirleri sıralayalım:

• Aydın Valiliğinin ileğin korunması amacı ile “ileğin reçel yapma amacı ile toplanmasının yasaklanması” konusunda kararı mevcuttur. Bu karar sürdürülmeli ve titizlikle uygulanmaya devam edilmelidir.

• İlek üreticileri, bir “üretici birliği “ haline getirilmeli, kendi iç denetimlerini sağlamalıdırlar.

• İlek üreticileri, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu yönetiminde sürekli eğitime tabi tutulmalıdırlar.

• “İlek üretimi, pazarlaması, uygulaması yönetmeliği” çıkarılmalıdır.

• İlek üretimi, artık tarımın bilimsel bir şubesi haline getirilmeli; bu konuda Erbeyli İncir Araştırma İstasyonunun çalışmaları daha da geniş anlamda yazılı ve görsel yayınlar haline getirilerek ilek ve incir üreticisine ulaştırılmalıdır.

• İncirciliğimizin önemli bir dalı ve sorunu olan “ilek ve ilekleme” konusunda Ziraat Fakültelerimiz, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Ziraat Odaları işbirliği içinde çalışmalı, doğru metotlarla somut hedeflere ulaşmalıdırlar.

• Eğitimin önceliklerinden birisi de İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile bünyelerinde Ziraat Odaları bünyesinde görev yapan Ziraat Mühendislerinin eğitilmesi olmalıdır.

• İlek yetiştirme alanları belirttiğimiz teknik elemanların organize çalışmaları ile hastalık etmenlerinin meydana gelebileceği her dönemde denetlenmelidir.

• İlek pazarları ile ilgili mevcut durum yönetmeliklerle belirlenmeli; ilçe merkezleri dışında denetimsiz ilek satışı ve seyyar ilek satışının önüne geçilmelidir.

• İncir pazarlarında üreticilere yerinde eğitimler verilmelidir.

• Sağlıklı ilek kullanımı konusunda incir üreticisi basın-yayın, televizyon programları, toplantı, seminer, konferans, panel ve açık oturumlarla bilinçlendirilmelidir.

• İncir üreticileri de ilekleme eğitiminden geçirilmelidir.

• İlekleme sonrası, ilek imhasına önem verilmelidir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.