Takip Et

TARIMDA NİÇİN BİR HOLLANDA DEĞİLİZ

AB içerisinde yoğun biçimde tarımdan büyük kitlelerin geçimin ve ticaretini sağladığı,ülke ekonomisine tarımın yüksek oranda katkı verdiği ülkeler İtalya,İspanya,Fransa,Yunanistan,Polonya,Macaristan,Belçika ve Hollanda.

Hollanda’nın 2019 tarımsal verilerini ele alalım:

Hollanda İstatistik Kurumu ve Wageningen Üniversitesi Ekonomik Araştırma Merkezi'nin verilerine göre Hollanda geçen yıl 94,5 milyar avroluk tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi.

İhracat oranını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 artıran Hollanda, ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci tarım ihracatçısı unvanını korudu.

Hollanda'nın 2019 yılında en fazla ihraç ettiği altı ürün şöyle sıralanıyor:

 Çiçek soğanı ve süs bitkileri: 9,5 milyar euro

 Et ve et ürünleri : 8,8 milyar euro

 Süt ürünleri ve yumurta: 8,6 milyar euro

 Sebze : 7,3 milyar euro

 Meyve : 6,2 milyar euro

 İçecek : 5,8 milyar euro

 

Buna karşılık Türkiye’nin ihracatı yaklaşık 18 Milyar dolar. Yani bugünkü rakamlarla Hollanda’nın ancak 46’da biri kadar.

Tarımdan en çok kazanan AB ülkesi dediğimizde aklımıza ilk olarak Hollanda gelmekte.

Hollanda’nın bu başarısının kısa tarihini ele alalım:

“ Avrupa tarım alanında modern gelişmelerin ilk olarak yaşandığı ülke Hollanda olmuştur. Hollanda 16. Yüzyılda ileri düzeyde ihtisaslaşma sayesinde Avrupa’da modern tarıma geçen ilk ülke olmayı başarmıştır. Ticari tarıma geçmiş olan Hollanda çiftçisi pazar için üretim yapmıştır. Bu ihtisaslaşma hayvansal ürünlerde ve tarımsal hammadde üretiminde de yaşanmıştır. Ortaçağdan başlayan bu dönüşümler 17. Yüzyılda Hollanda’yı Avrupa tarımsal uzmanlığın merkezi haline getirmiş ve kıtanın diğer kesimlerinden 2-3 kat daha yüksek bir tarımsal verime ulaşmasını sağlamıştır.”

Hollanda Sanayi devriminden sonra tarımsal gelişmeler farklı bir evreye girmiştir. İki sektör arasındaki etkileşim artarken, sınaî yeniliklerin tarıma uygulanması bu sektörde verimliliği artırmış ve tarımdan sağlanan kazançlar sanayi yatırımlarının finansmanını desteklemiştir.

Hollanda nasıl başarılı oluyor?

Öncelikle planlaması düzgün.Tarımsal plan ve programlarını 7 yıllık süreçler halinde yapıyor.Bizde ise günü birlik ihtiyaca göre…

Çevreye duyarlı enerji ve tarım politikaları uygulanmakta,bizde ise tarım maden ,jeotermal enerji yoluna feda edilmekte,sanayi için en değerli varlığımız olan akarsular heba edilmekte…

Tarım torakları akılcı münavebe ile verimli tutulmakta,bizde ise herkes boynundaki davulu bildiği gibi çalmakta,ürün planlaması hak getire…

Bizde tarımın pazarlaması ve piyasa oluşumu Türk vahşi kapitalizminin merhametine bırakılırken Hollanda’da bu işi üretici kooperatifleri yürütmektedir…

Artık Hollanda modern teknolojileri kullanmakta,bizde ise üreticinin bu teknolojileri edinecek kuruşu yok…

Hollanda üreticisi bir alanda ihrisaslaşırken bizde üretici zarar ettiği için yeni ürün arayışında…

Hollanda için öncelik tarım sektörünün canlılığı ve sürdürülmesi iken,bizde gıda fiyatları artınca fiyatı artıran çiftçi imiş gibi hemen gıda ithalatı ile çiftçinin zararının katlanması yoluna gidiliyor.

Hollanda’da devlet bürokrasisi tarıma karışmaz iken bizde ayrık otu ile domates fidesini ayırt edemeyen bürokrasi tarımı yönlendiriyor…

İşte bu farklardan dolayı tarımda Hollanda değiliz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.