Takip Et

TÜRK PAMUKÇULUĞUNDA VE TEKSTİL SEKTÖRÜNDE İHMAL EDİLEN BİR KONU: ORGANİK BOYALAR-1

Her zaman belirttiğimi gibi Türk tarım sektörünün en önemli ve stratejik üretim kalemlerinin başında pamukçuluk gelmektedir.

Pamuğun Türk ekonomisindeki yerini ele aldığımızda, Türkiye dünya pamuk üretiminde sekizinci sırada, yine pamuk tüketimde ise 4'üncü sırada yer alan aldığını görmekteyiz. Türkiye, her ne kadar üretim miktarı bakımında dünya liderliğinden uzak olsa da ortalama pamuk verimini ele aldığımızda dünya ortalamasının çok üzerinde yer almakta olup büyük üretici ülkeler sıralamasında Avustralya’dan sonra, ancak % 7-10 kadar bir farkla, ikinci sırada bulunmaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 550-650 bin hektar alanda yaklaşık olarak 2 milyon ton civarında kütlü pamuk üretilmekte ve üretilen bu kütlü pamuk çırçır sanayimi tarafından işlenerek yaklaşık olarak 800-900 bin ton lif pamuk, 1 milyon ton kadar da çiğit elde edilmektedir.

Bu üretim sonucunda elde edilen katma değer oldukça yüksek olup diğer ekonomik kazançlar bakımından ele aldığımızda pamuk tarımı yüksek üretim değerinin yanı sıra bu girdileri temin eden tohum, gübre, ilaç, makine sanayi; ticaret ve ulaştırma sektörü ile tarladan başlayarak tekstil ihracatına kadar uzanan sektörler zinciri içinde yer alan beyaz yakalıların ve işçilerin istihdam edildiği geniş bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mevcut pamuk üretimi yaklaşık olarak 3-3,5 milyon kadar insanımızın geçimini elde ettiği bir alan olarak karşımıza çıkarken milli tarım üretiminin değeri 1,5 milyar doları aşmakta, bu rakam da Trük ekonomisinin en değerli bölümlerinden olan tarım içinde yaklaşık olarak % 2-,2,5 gibi bir orana sahip olmaktadır.

Tekstil sanayimizin ana ve temel ham maddesi pamuktur; üretimin –her ne kadar son yıllarda sentetik ipliğin oranı artmış olsa da –ve tekstil sektörünce ham madde olarak tüketimin neredeyse % 60’ını pamuklu ürünler oluşturmaktadır ki bu sonuç yeterli olmasa da Türk tekstili için sevindirici bir durumdur.

Hazır giyim sanayinde de yine önemli oranda pamuklu mensucat kullanılmaktadır. Tüketicinin tercihi de bu yöndedir.Türk çiftçisinin üretimi olan kütlü pamuğun ikinci evresi olan lif pamuk bu sektörün elinde yaklaşık olarak 10-20 kat artan kıymette Türk ekonomisine katkıda bulunmaktadır.,

Türk tekstil ve hazır giyim sektörü, 2-2,5 milyar dolar değerindeki lif pamuğu işleyerek, yıllara göre değişmekle birlikte 15-20 milyar dolar dolayında bir ticari değer yaratmaktadır.

Bu da toplam olarak 10 milyon insanımıza geçim kapısı açmaktadır.

Pamuk üretiminden başlayarak ihracata uzanan zincirde batı üreticisinin Türk tekstiline ve hazır giyim, ne güveni sürmektedir. Bu güveni sürdürmenin yolu da pamuk üretiminden başlayarak ihracata ulaşan çizgide organik ve doğal üretimin ve ürünlerin kullanılması gerekmektedir.

Devamı yarın.. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.