Takip Et

MANİSA BAĞCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’NÜN ÜRETİM VE ÇALIŞMALARI

Önceki yazımızda belirttiğimiz gibi Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün görev tanımının en önemli bölümleri;

*Üzümde pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak,

* Bağcılıkta bitki besleme ve zirai mücadelede etkinliği artırmak,

* Bağlarda hasat ve hasat sonrası ürün kayıplarını azaltacak araştırmalar yapmak,

* Hasat dönemlerinde rekolte tahmini de içeren raporlar hazırlayarak karar vericilere, muhtemel krizleri önleyici önerilerde bulunmak,

*Her çeşit üzüm için veri toplamak ve değerlendirmek,

* Bağcılık genetik kaynakların toplanması, muhafazası, tanımlanması, gerekli görüldüğünde kültüre alınması ve ıslah programında kullanılması konularında çalışmalar yapmak, milli koleksiyon bağının ikinci paralelini kurmak ve korumak,

* Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen çeşitlerin tescil edilmesini ve ıslah materyalinin devamlılığını sağlamak. Görev tanımının son üç maddesi doğrudan Türk üzümcülüğünün geleceğini ilgilendirmektedir.

Bir araştırma enstitüsünün ilk ve en önemli görevi bilimsel araştırma olduğuna göre ilk htiyaç duyulan alan ise labaratuvardır. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü de Doku kültürü,Bitki sağlığı,Toprak-su analizi,Gıda teknolojileri,Kalıntı analizi,Fiziksel analiz,Moloküler biyoloji ve genetik,Fizyoloji olmak üzere geniş bir labaratuvar çeşitliliğine sahiptir.

Bunun yanında üzüm pekmezi ve üzüm suyu üretimi sahasında çok değerli fakat minnacık bir fabrikaya da sahipler.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü de bu amaç doğrultusunda her yıl yeni üzüm çeşitlerinin tescillerini yaparak üreticilere ,bulundukları coğrafya,yükselti,toprak yapısı,iklim,pazar zaman ve özellikleri doğrultusunda yeni oluşturacakları bağlar için farklı tercihlerde bulunabilme imkanı yaratmaktadır.

Manisa ilinin yerel ve Türkiye’nin milli üzümü olarak adlandırabileceğimiz “Sultaniye” cinsi üzüm Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından kalite ve verimi artırılarak çeşitlendirilmiştir.

Sadece “Sultaniye” olarak adlandırılan üzümün günümüzde Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün çalışmaları sonucu Sultan-1,Sultan 7-Saruhan Sultanı,Altın Sultan,Saruhan Bey ve Manisa Sultanı…

olarak yeni çeşitler olarak üreticinin karşısına çıktığını görmekteyiz.Bu çeşitlendirme Türk üzüm ihracatının yeni ufukları anlamına da gelmektedir.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü 2016 yılında Lidya,Manisa pembesi,Ece,Mesir,Spil karası adlarında beş yeni üzüm çeşidinin tescilini gerçekleştirdi.

2017 yılında ise piyasaların ihtiyaç duyduğu Efem ve Beyra adı ile siyah - pembe ve iri taneli iki üzüm çeşidini tescil ettirerek piyasaya sürmeye hazırlanmakta.

Son olarak: Tüm Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda olduğu gibi bu kurumumuz da personel ve bütçe sıkıntısı çekmektedir. Bu sadece bizim düşüncemizdir. Çözüm ise genel bütçeden tarıma ayrılan payın anayasa hükmü gereği %1’in üzerine çıkarılması; Bu derece ülke tarımı ve ekonomisi için çalışma yapan Araştırma Enstitülerinin bütçe ve özellikle işçi personel,makine ekipman ve diğer ihtiyaçlarının geniş bir bütçe ile karşılanmasıdır.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün başta Müdürü Sayın Akay Ünal ve tüm çalışanlarının başarılarının devamını dilerim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.