Takip Et

BATI TRAKYA TARIMI (Gezi Notları)-19

Batı Trakya ve Makedonya gezimizin üçüncü gününde hedefimiz Batı Trakya ve Makedonya…

Önce Gümülcine’den sonra Türk çoğunluğunun en fazla olduğu İskeçe Ovası ve Selanik. Ardından Halkidik ya… Gümülcine’den İskeçe’ye üç ana yolla ulaşılabilmekte. İşlek yol Balkan Yakası, ikincisi Port Lagos üzerinden, sonuncusu ise yakın zamanda inşa edilen İpsala-Selanik bölünmüş yolu.

Bu defa Port Lagos (Boru Gölü) üzerinden gidiyoruz. Hedefimiz İskeçe Ovası. Yanımızda rehberimiz Ziraat Mühendisi ve Tarım-Hayvancılık Araştırma Enstitüsü görevlisi Hüseyin Sadık bulunmakta.

Göynüklü’de Hüseyin oğlu Sunay ile buluşuyoruz.

Göynüklü İnhanlı Nahiyesi yakınlarında Ege Denizine nazır bir nahiye.

İlk dikkatimizi ana yol kenarında satışa hazır traktör arkası tarım ekipmanları çekmekte. Hepsi de Türk malı ve önemli bir bölümü Aydın Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda imal edilmiş.

Yunanlılar, başlangıçta tüm Türk mallarını boykot amaçlı direnişler göstermiş olsalar da kalite ve fiyatları karşısında direnememişler.

Burada da Yunan Devleti’nce el konulan Türk Çiftçisi’nin tarım toprakları yolun sağında, solunda hektarlarca uzanmakta. Pek çok alan hala tarım dışı durumda.

Sunay Hüseyinoğlu nezaretinde Göynüklü Kahvesi’nde Azınlık mensuplarınca koyu bir sohbete giriyoruz. Ardından Göynüklü ve yakın çevrede yayılmaya başlayan kivi tarımına hasredilmiş topraklara…

Bağ-çardak sistemi ile kurulmuş kivi bahçeleri henüz birkaç yıllık. Mevsim itibari ile çiçekteler. Gayet özenli kurulmuş.

Sunay ve Göynüklü Türk üreticiler kivi tarımını sevmişler. Kivi pazar ve market fiyatları yaklaşık 5 Avro. Türkiye fiyatının yaklaşık beş katı kadar.

Türkiye’den teknik yardım almaktalar. En büyük yardımı da ülkemizin kivi konusunda bilimsel araştırmalarla görevlendirilmiş kurumu olan Yalova Atatürk Bahçe Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Müdürü Sayın Yılmaz Boz olmuş.

Yalova’ya üretimi ve kivi çeşitlerini yerinde incelemek amacı ile geziler düzenlemişler. Yalova Atatürk Bahçe Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün ürettiği çeşitleri denemişler.

Kivi bahçesi gezimizin ardından Göynüklü’de bir nişan törenine davet edildik. Kız evinde gelin adayının Aydın Sağlık Meslek Yüksek Okulu mezunu, babasının da Balkan Köyleri’nden Bit Türk Din Görevlisi olduğunu öğreniyoruz. Nişan töreni ilkokulun bahçesinde yapılmakta. Çeşitli ikramlarda bulundular.

Artık Batı Trakya sınırlarını aşıp Makedonya’ya girmek üzereyiz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.