Takip Et

LİSANSLI DEPOCULUK

10 Şubat 2005 tarihinde 5300 sayılı yasa ile yürürlüğe giren “lisanslı depoculuk” ülkemiz tarım ürünlerinin pazarlanmasında yeni ufuklar açan bir uygulamadır.

Bu kanunun amacı tarım ürünlerinin satış ve ticaretini kolaylaştırmak, bunun için ülke geneilen yayılmış bir sistemin oluşmasını sağlamak, gerçek değeri üzerinden alınıp satılmasını sağlamak,üretici ve tarım ürünü mamullerinin kalite garantidini sağlamak,kalitelerini depolama süresince korumak,ürün ve mamullerin kalitelerinin sınıflandırılmasını sağlamak,ürün senedi çıkarmak,ürünlerin ticaretini geliştirmektir.

Bunun yanında lisanslı depoculukla ilgili işleyiş esaslarını düzenlemek.

Günümüzde tarım ürünleri için en önemli risklerden birisi ürünün değerinin zaman içinde korunması, değerinde hatta değerinin üstünde satılmasıdır.

Özellikle ilimz Aydın’ın ürünlerinden olan pamuk ve kuru incir başta olmak üzere depolama özelliği olan, yakın komşumuz Manisa’nın kuru üzümünün de dâhil olduğu pek çok iç ve dış Pazar ürünü lisanslı depoculuk sayesinde saklanabilmekte, garanti altına alınabilmekte, satış değeri korunmakta, sigortalanabilmektedir.

Lisanslı depocukutan yararlanabilmenin ilk şartı tarım ürününün uzun süreli saklanabime özelliğinde olması gerekmektedir.

Ürünler hem hem mamul hem de ham şekilleri ile saklanabilmektedir. Her iki şekilde de depolamada ilk aranan özellik belli bir standardı yakalamış olmasıdır. Bu da stılck trım ürününün gerçek değerini bulmasında önemli bir unsur olmaktadır.

Lisanslı depolarda koruma altına alınmış tarım ürünlerinin borsalara açılma imkanları da mkan dahilindedir.

Çiftçler için aynı zamanda bir kredilendrme usulüdür. Çiftçi lisanslı depodaki ürününe karşılık bankalardan teminat mektubu başta olmak üere çeşitli kredi imkânlarından yararlanabilmektedir.

Lisanslı depoculuk üretici sınıf olan çiftçinin yanında üretilen tarı ürünlerini depolama veya işleme biçiminde satışa hazır hale getiren işletmecilerin de hizmetindedir. Alıcılara garanti verilmiş mamul, yarı mamul ve ham ürünlerin satışında önlerini açmaktadır.

Çifçi için diğer bir avantaj lisanslı depoya teslim ettiği üründen ihtiyacı miktarınca çıkarıp satma imkânı da tanımaktadır.

Çiftçi için yeni bir kolaylık olan “ürün senedi” veya ürüne karşılık kredi kullanma fırsatı da doğmaktadır.

Yarın lisanslı depoculuğun üretici, tüccar, tarım ve ticaret sektörüne ve Türk ekonomisine yararlarını ele alacağız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.