Takip Et

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ NEDİR NİÇİN GÜNDEME GELMİŞTİR?

Yeni ürün çeşitliliği arayışında olan çiftçimiz için tıbbi ve aromatik bitki üretimi yeni bir kazanç dalı.

Tıbbi ve aromatik bitki nedir?

Niçin tercih edilmeli?

Nerelerde hangi çeşitlerle tıbbi ve aromatik bitki üretimi yapılabilir?

Yatırıma girmeden önece nelere dikkat edilmelidir?

Konunun uzmanları hangi kurumlarda yer alır,nasıl bilgi sahibi olunabilir?

tıbbi ve aromatik bitki üretiminin kazancı nedir?

Bunlara benzer bazı soruların cevaplarını vermek istiyoruz.

Tıbbi ve aromatik bitki üretimi için araştırma yapan kurum ve kuruluşlar hangileridir?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü , BATEM (Batı Akdeniz Meyvecilik Araştırma Merkezi)ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri bu alanda yetkili kılınmış üç araştırma enstitümüz.

Konuyu ele alırken Tıbbi ve aromatik bitki üretimi ve araştırmaları yapan enstitüler ile üniversitelerimizin bu alanda akademik çalışma yapan öğretim üyelerinin görüşlerini ön plana çıkararak okuyucularımızın bilgilendirilmesine çalışacağız.

Öncelikle Tıbbi ve aromatik bitki nedir? Sorusunun cevabını aramaya başlayalım.

Aralarında ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Olcay Arabacı’nın da bulunduğu bir uzman grubunun (Emine BAYRAM , Saliha KIRICI , Sezen TANSI , Güngör YILMAZ , Olcay ARABACI, Süleyman KIZIL , İsa TELCİ , kaleme aldığı “TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ÜRETİMİNİN ARTTIRILMASI OLANAKLARI” adlı makaleye göre:

“Günümüzde “tıbbi” ve “aromatik” bitkiler terimi genellikle birlikte kullanılmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkiler, hastalıkları önlemek, sağlığı sürdürmek veya hastalıkları iyileştirmek için ilaç olarak kullanılan bitkilerdir. Tıbbi bitkiler, beslenme, kozmetik, vücut bakımı, tütsü veya dini törenler gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkiler ise, güzel koku ve tat vermeleri için kullanılmaktadır (Anonim, 2005). Aromatik bitkilerin gıda, kozmetik ve parfümeri sektöründe de geniş kullanım alanı bulunmaktadır.”

Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı tarihin derinliklerine uzanmasına rağmen 20.yüzyılda sentetik ilaç hammaddelerinin ilaç sanayiinde yaygın kullanılması bu maddelerin insan sağlığı açısından kalıntı bırakması ve endişe verici sonuçlara yol açması bu bitki türlerine dönüşe yol açmıştır.

“20. yüzyılda tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim ve kullanımındaki gelişmeler incelendiğinde, yüzyılın başlarında teknolojinin getirdiği yenilikler, sosyal ve politik değişimler, bitkilerin ilaç olarak kullanımının hızla azalmasına neden olmuştur. 1930’lu yıllarda sulfa ilaçlarının ve 1940’lı yıllarda organik kimyasalların sentezi, tıbbi bitkilere ilave olarak sentetik ilaçların üretimini teşvik etmiştir. Dünya Savaşı’nı izleyen ekonomik ve sosyal değişiklikler ile bitkiler ve tedavilerle ilgili yeni tanımlamalar, sentetik kimyasal ilaçların elde edilmesi sonucu endüstriyel ilerlemelerle modernleşen batı ülkelerinde, 1970’li yılların sonuna kadar bitki ekstraktları ile bitkilerin kullanımında azalmaya neden olmuştur (Craker ve ark., 2003).”

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.