Takip Et

2014 YILI AYDIN TARIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ-10 (Tarım Ürünleri Çeşitliliği ve Verimlililiği Açısından Değerlendirme-5)

Aydın’da incirin pek çok sorununun varlığı inkâr edilemez bir gerçek.

Bu konuda konunun tarafları hangi çabaları gösterdi?

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Aydın Ziraat Odaları, Aydın Ticaret Borsası, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu gibi bazı kuruluşlar bu konularda pek çok etkinlikler gösterdiler.

Buharkent Ziraat Odası ilek ve sağlıklı ilek konusunda Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu ile Pazar ve ilek denetlemelerinde bir örnek oluşturdular.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Sayın Aydın Çelik başta olmak üzere incirde etephon kullanımının önüne geçmek için sıkı denetleme mekanizması geliştirerek bu konuda başarı sağladılar.

İncirin geleceği ve sorunları, Aydın'ın İncirliova İlçesi'nde tartışıldı. Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası, GEKA Temsilciliği temsilcileri, Aydın’ın İncirliova İlçesi Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğünün ev sahipliğinde bir araya gelerek, jeotermal enerjinin gelecekte incir üretimine etkileri, incirin üretim, pazarlama sorunlarını konuştu.

 

Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğünde yapılan ilk toplantıya ev sahibi olarak İstasyon Müdürü Selim Arpacı, ODTÜ’den Prof. Dr. Murat Türkeş, Ticaret Borsası, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve GEKA temsilcileri katıldı.

Değerlendirmelerde; “İncir Aydın ve bu bölgenin en önemli ürünü olması kadar ülkemizin de önemli ihraç ürünlerinden birisi olduğunu, Kuru incirden yıllık yaklaşık 250 milyon dolar döviz getirisi olduğu. Taze inciri ile birlikte 300 milyon dolara kadar çıkabildiğini, Aydın’ın geçim kaynaklarında İncirin başta geldiğini, 2014 yılında incirde büyük bir kalite düşüklüğü olduğu, Kalite düşüklüğünün sebeplerini araştırmak için bazı kurumlarla çalışıldığını. Bu Kurumlar Aydın Sanayi Odası, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, GEKA Temsilciliği ve başka kurumlarında içine alabilecek şekilde incirin sorunlarını masaya yatırarak sorunlara çözüm arayacaklarını belirttiler.

Germencik’teki Tariş İncir İşletme ve Depolama Müdürlüğü Toplantı Salonunda incir ve incir üreticilerinin sorunlarının tartışıldığı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Bircan, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Tülin Akşit, Tariş İncir Birliği Genel Müdür Vekili Sacide Karabat, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Mühendisleri, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Yönetim Kurulu Üyeleri Arif Toprak ve Halil Dağdelen, incir ihracatçıları ve incir üreticileri katıldı. Toplantının en önemli konularından biri, jeotermal kaynakların incir üzerindeki etkileri oldu.

Ziraat Odaları, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri incir üretici eğitimine ağırlık verdiler.

İzmir'de 1 yıllık süreçte 161 bin 272 ton meyve ve mamulü ihraç edilerek 509 milyon 870 bin dolarlık gelir elde edilirken 37 bin 271 ton kuru incir ihraç edildi. 2014 yılında kuru meyve ihracatının yatay bir seyir izlediği için incirden elde edilen gelir ise değişmedi.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.