Takip Et

3.MİLLİ TARIM ŞURASININ KARARLARININ 2020 YILI EYLEM PLANI ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ-1

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım Orman Şurası Eylem Planı tanıtımı toplantısında 2020 yılı eylem planını ele aldığımızda pek çoğuna olumlu yaklaşmaktayız. Ancak bazı soruların cevaplandırılarak kamuoyunun aydınlatılması, tarım kesiminin rahatlatılması gerekmektedir.

Öncelikle belirtelim ki cevabını aradığımız sorular tarım kamuuoyunda sıkça konuşulan sorunlardır.

Cevabın da Sayın Pakdemirli tarafından verilmesi daha etkili ve inandırıcı olacaktır.

“Tohumdan sofraya dijital değer zincirinin kurulması, “ gıda fiyatlarının denetim altında tutulması,aracıların gıda vurgunu sistemlerinin önüne geçilmesi ve bu yapının çökertilmesi,Akdeniz sahili hariç olmak üzere “komisyoncu” dan başlayan kayıt dışılık ve soygunun önüne geçilmesi büyük bir başarıdır.Ancak Sayın Bakan Pakdemirli’nin böyle güçlü ve lobisi güçlü bir yapıyı yıkmak için başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bazı mercilerin desteğini sonuna kadar arkalarına almaları,Başta Maliye,Ticaret ve Tarım Orman Bakanlıklarında bu vurgun sistemine hizmet eden bazı üst bürokratlarla savaşa hazır olması gerekmektedir.

 

.2020 yılında ‘Sözleşmeli üretim - alternatif destekleme modelinin oluşturulması ve uygulanmasıüretici açısından önem arz etmektedir.

Bunun için öncelikle yıllık ve en az beş yıllık “ürün üretim planlamaları” nın hayata geçirilmesi,arz talep dengesine göre üreticinn önünün açılması gerekmektedir.

Konu ile ilgili bir diğer konu sözleşmeli üretim ve destekleme modelinde Tarım Kredi Kooperatifleri lokomotik kuruluş olacaksa hedef piyasa düzenleme,ürünün değerinde alınması,tüketiciye uygun etiket fiyatından satılması amaçlanmalıdır.

Burada ilk sorulması gereken sorular:

Tarım Kredi Kooperatifleri günümüz politikaları ile tüccar zihniyeti ile mi yürütülecek?

Tarım Kredi Kooperatifleri Tefeci ve Banka Komisyoncusu işlevlerini sürdürecek mi?

Tarım Kredi Kooperatifleri ,-kamuoyuna sızan bilgilere göre- bir tröst haline getirilerek “Milli Birlik Tarım Projesinde” olduğu gibi uluslar arası sömürü sisteminin bir parçası olacak mı?

Yine ,-kamuoyuna sızan bilgilere göre- Tarım Kredi Kooperatifleri alt birimi olarak yer almayan kuruluşlar desteklemelerden mahrum kılınacaklar mı?

Bu soruların cevabını beklerken Tarım Kredi Kooperatifleri’ni “Tu kaka” etmemeliyiz.

Güçlü kooperatif ,güçlü ortak ve üretici demektir. Tarım Kredi Kooperatifleri elbette güçlü olmalıdır.Gıda marketlerini çoğaltmalı Tüek çiftçisinin ürettiğinin en kısa yoldan ve uygun fiyatta Türk halkına ulaşmasını temin etmelidir.

Ancak bugün olduğu gibi tefecilik faaliyetlerini bırakmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.